Numarul copiilor ai caror parinti au plecat sa munceasca in strainatate a ajuns la 59.959, peste 2700 dintre ei fiind in sistemul de protectie speciala, a declarat, ieri, secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Cop
Numarul copiilor ai caror parinti au plecat sa munceasca in strainatate a ajuns la 59.959, peste 2700 dintre ei fiind in sistemul de protectie speciala, a declarat, ieri, secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Bogdan Panait cu ocazia ultimei conferinte de presa sustinuta in aceasta calitate.
Bogdan Panait, membru in PD va parasi functia pe care o detine ca urmare a "divortului" dintre PNL si PD. Panait a afirmat ca, potrivit datelor inregistrate de ANPDC, numarul total al familiilor cu membri plecati la munca in strainatate este,de 41.251, iar in 14.543 dintre cazuri sunt plecati ambii parinti. Din familiile din care au plecat ambii intretinatori, au ramas in tara 21.400 de copii, majoritatea (19.252) fiind in grija rudelor de pana la gradul IV. Alti 922 dintre minorii ramasi in tara fara nici unul dintre parinti sunt in sistemul de protectie speciala, iar 1226 au ramas cu vecinii sau in grija altor familii, fara masura speciala de protectie. Panait a precizat ca mai sunt 32.335 de copii din familii in care este plecat unul dintre parinti, dintre acestie 991 fiind in sistemul de protectie. De asemenea, 4.498 de minori care au unul dintre parinti in afara tarii sunt in grija vecinilor sau a altor familii sau persoane, fara masura de protectie. Acestora li se adauga si copii care provin din familiile in care parintele care a plecat la munca in strainatate este unicul sustinator al familiei. Judetele cu cel mai mare numar de copii ramasi fara parinti (plecati la munca in strainatate) sunt Suceava, Neamt, Bacau, Galati, Iasi, Dambovita, Constanta, Maramures, Botosani si Vaslui.
Sfaturi pentru urmatorul secretar de stat
"Voi lasa aceste cifre succesorului meu si va lucra pe aceste cifre sa gaseasca masuri de protectie. Am luat legatura cu Asociatia Asistentilor Sociali si Asociatia Psihologilor din Romania de a face un plan de actiune comun si de a se implica in rezolvarea problemelor. Fara specialisti si fara servicii apropiate de usa clientului, de copil, fara servicii de consiliere pentru parinti, nu se vor putea rezolva foarte multe dintre aceste cazuri. Subliniez ca trebuie luate masuri coercitive pentru acei parinti care-si parasesc, pur si simplu copiii si pleaca la munca. Nu exista nici un argument sa faca acest lucru si nici o justificare si acest aspect poate fi incadrat la neglijarea copilului, care are conotatii penale", a afirmat Panait adaugand ca va urmari foarte Autoritatea daca respecta programul de Guvernare si "va fi un adevarat caine de paza". El a transmis un mesaj celui care va veni in locul sau pe functia de secretar de stat sa gaseasca solutii si sa continue actiunile in acest sens in special in judetele mentionate. Pentru prevenirea situatiilor de risc in care ar putea ajunge minorii parasiti de familiile plecate in strainatate, in 2006 a fost modificata legislatia privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, astfel ca cei care au minori in ingrijire sunt obligati sa ataseze la dosarul necesar incadrarii in munca intr-un alt stat si o dovada emisa de primaria din judetul in care acestia isi au domiciliul, din care sa rezulte ca autoritatile locale au fost instiintate despre plecarea lor. In plus, printr-un ordin emis de ANPDC, serviciile publice de asistenta sociala sunt obligate sa monitorizeze, sa raporteze si sa intervina, daca este cazul, in situatia copiilor care sunt ramasi fara unul sau ambii parinti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.