Pentru ca anul acesta isi atinge formal limita perioadei de functionare pentru care fusese proiectat, dar se descurca in continuare excelent pe orbita, satelitul european Envisat va ramane suspendat la 800 de km altitudine pe mai departe pentru a tra
Pentru ca anul acesta isi atinge formal limita perioadei de functionare pentru care fusese proiectat, dar se descurca in continuare excelent pe orbita, satelitul european Envisat va ramane suspendat la 800 de km altitudine pe mai departe pentru a transmite in fiecare zi date importante despre emisiile de gaze, efectul de sera si alte tipuri de masuratori.  Satelitul transmite zilnic 250 de gigabiti de date, monitorizand in fiecare zi emisiile de dioxina de carbon, poluant de origine industriala, relateaza AFP. "Constatam ca emisiile sunt stabile in Europa si in Statele Unite, dar intr-o crestere consistenta in China. Putem vedea si impactul schimbarilor economice asupra mediului", a declarat directorul elvetian al misiunii, Henri Laur.  Envisat este cel mai mare obiect trimis in spatiu pentru studierea Pamantului, avand 10 instrumente de cercetare, 8 tone greutate si 10 metri lungime. Satelitul a trimis imagini si masuratori referitoare la stadiul in care se afla ghetarii groenlandezi si a indicat faptul ca nivelul marilor a crescut cu 3 milimetri pe an, in medie, in ultimii 5 ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.