O echipa de medici francezi a realizat cu succes "prima operatie chirurgicala fara cicatrice" din lume, unei paciente in varsta de 30 de ani. Operatia a constat in scoaterea veziculei biliare fara incizie si eliminarea ei prin vagin, cu ajutorul endo
O echipa de medici francezi a realizat cu succes "prima operatie chirurgicala fara cicatrice" din lume, unei paciente in varsta de 30 de ani. Operatia a constat in scoaterea veziculei biliare fara incizie si eliminarea ei prin vagin, cu ajutorul endoscopului.  Interventia chirurgicala a avut loc la Spitalul Universitar din Strasbourg, la 2 aprilie, si a fost efectuata de o echipa de medici condusa de profesorul Jacques Marescaux, presedinte al Institutului de cercetare contra cancerului la aparatul digestiv (IRCAD). Marescaux (foto) a declarat ca succesul operatiei se datoreaza celor trei ani de cercetari in cadrul proiectului Anubis, in valoare de 7,2 milioane de euro.  Medicii chirurgi au operat controland manevrele cu ajutorul imaginilor transmise pe computer. Ei au utilizat un endoscop flexibil (un tub echipat cu o camera video - n.r.) dotat cu instrumente cu o lungime de 1,5 metri, introdus prin vagin. Astfel, medicii au reusit sa vada ce se petrece in interiorul corpului si sa extraga colecistul pacientei. Bolnava, cadru medical, nu a suferit dureri in timpul operatiei.  Aceasta premiera chirurgicala numita Anubis a fost prezentata la sfarsitul saptamanii trecute la Las Vegas, in cadrul Congresului Societatii Americane de Chirurgie Endoscopica. Acest gen de interventii chirurgicale care prezinta multiple avantaje pentru pacient va fi introdus si in tara noastra, la Institutul Clinic Fundeni, ne-a declarat prof. dr. Irinel Popescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.