In mod obiectiv trebuie sa recunoastem ca asemanarile intre cei doi sunt numeroase si profunde. Cuza a fost domnitorul unirii Principatelor Romane. Basescu este presedintele unirii Romaniei cu UE. Asemenea lui Cuza, Traian Basescu s-a impiedicat de r
In mod obiectiv trebuie sa recunoastem ca asemanarile intre cei doi sunt numeroase si profunde. Cuza a fost domnitorul unirii Principatelor Romane. Basescu este presedintele unirii Romaniei cu UE. Asemenea lui Cuza, Traian Basescu s-a impiedicat de rezistenta elitelor nationale in incercarea de a promova reformele pe care le-a socotit a fi necesare tarii. Asemenea lui Cuza, Traian Basescu a crezut ca poate infrange Opozitia printr-o lovitura de stat - in acest sens cel dintai a impus o Constitutie care incalca vointa puterilor europene exprimata prin Conventia de la Paris, iar cel din urma a impus un Guvern care incalca vointa natiunii romane exprimata prin alegeri. Asemenea lui Cuza, Traian Basescu a instaurat un regim neo-cezarist incercand sa concentreze in mainile sale intreaga putere politica, incalcand ordinea constitutionala si intrand in conflict cu Parlamentul. Asemenea lui Cuza, Traian Basescu s-a inconjurat de o camarila abuziva, iresponsabila si lacoma care i-a indepartat pe sfetnicii intelepti si a scandalizat societatea. Cuza era cartofor si afemeiat; Traian Basescu este bautor si afemeiat. Asemenea lui Cuza, Traian Basescu a acceptat influenta nefasta a unui geniu rau feminin - Maria Obrenovici e azi Elena Udrea ot Plescoi. Asemenea lui Cuza, Traian Basescu a provocat prin excesele sale izolarea internationala a statului. Asemenea lui Cuza, Traian Basescu, prin politica sa neocezarista, a pus in pericol insasi unirea realizata sub domnia sa - in primul caz, Marile Puteri ajunsesera sa analizeze posibilitatea separarii Principatelor, iar in al doilea, UE este pe punctul de a activa clauzele de salvgardare care vor separa Romania de democratiile consolidate si economiile prospere europene cu care tocmai s-a unit. Asemenea lui Cuza, Traian Basescu a reusit sa adune fortele politice de cele mai diferite orientari impotriva sa. Atunci ca si astazi amicii politici si clientii lui Cuza si respectiv ai lui Basescu au dat acestui parteneriat neasteptat si aparent nefiresc numele de "monstruoasa coalitie". Asemenea lui Cuza, Traian Basescu a fost indepartat de la putere prin actiunea in forta a "monstroasei coalitii" la aproximativ doi ani de la propria sa lovitura de stat. Ca si in cazul lui Cuza si in cazul lui Traian Basescu actiunea monstruoasei coalitii, denuntata ca neconstitutionala si imorala de numerosi contemporani, a fost salvatoare pentru destinul Romaniei moderne si respectiv europene - in primul caz istoria s-a pronuntat, in cel de al doilea o va face cu siguranta.
Exista, insa, si deosebiri. Al. I. Cuza, prin reformele sale (poate cea mai importanta, desi nu si cea mai celebra a fost reforma invatamantului), a urmarit si a reusit modernizarea Romaniei. Traian Basescu, prin scandalurile si abuzurile sale, a impins spre tribalizarea Romaniei. Al. I. Cuza a acceptat cu demnitate si patriotism abdicarea, retragandu-se definitiv din viata publica si refuzand sa sustina agitatiile si conspiratiile anticarliste care au urmat. Traian Basescu a refuzat sa se retraga si sub cuvant ca se intoarce la popor instiga strada la revolta impotriva institutiilor statului si ordinii de drept. De aceea Alexandru Ioan Cuza a intrat in legenda si merita recunostinta neamului in timp ce Traian Basescu - indiferent de rezultatul viitorului referendum - va intra in cartea neagra a natiunii romane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.