Judetul Gorj, pare a fi predestenitat sa produca "baroni" pe banda rulanta. Dupa celebrul pesedist Nicolae Mischie a aparut un asemenea personaj si in Partidul National Liberal. Este vorba despre secretarul general al Ministerului Educatiei si Cer
Judetul Gorj, pare a fi predestenitat sa produca "baroni" pe banda rulanta. Dupa celebrul pesedist Nicolae Mischie a aparut un asemenea personaj si in Partidul National Liberal. Este vorba despre secretarul general al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), Adrian Gorun (foto), supranumit in judet "micul dictator".
Unele dintre cele mai mari abuzuri, Gorun le-a facut folosindu-se de functia de rector detinuta la Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu. O functie despre care mai multe cadre didactice din institutia de invatamant sustin, pe buna dreptate, ca este ocupata in mod ilegal de catre liberalul Gorun. Functia este incompatibila intrucat acesta nu este titular al universitatii, avand cartea de munca la MEC. El este incompatibil atat pe legea functionarului public (L 188/2004) cat si pe legea calitatii in invatamantul superior si metodologia de evaluare (Legea 87/2006 si HG 87/2006). In plus, Gorun si-a luat doua norme didactice, una de cumul si una la plata cu ora - contrar Legii statutului personalului didactic -, pe care firesc nu le poate duce la indeplinire, avand cursuri doar sambata.
Cand vine vorba de bani, pentru rector nu exista oprelisti. Astfel, Gorun a fost presedinte al Comisiei de Admitere in anul 2006, fiind prezent acolo doar sambata si duminica. Pentru lunile iulie, august si septembrie a incasat insa sume de cate 5000 RON lunar. Nici de la premieri pe primele doua trimestre nu a lipsit, el incasand 3000 RON, desi nu avea acest drept, nefiind cu norma de baza la Universitate. Mai mult, "micul dictator" din Gorj a modificat si Statul de functii (organigrama) pe semestrul II al anului universitar 2005-2006, contrar dispozitiilor Legii invatamantului.
Ilegalitati in serie
De asemenea, cadrele didactice de la Universitatea Constantin Brancusi sustin ca prin amenintari si cu incalcarea Legii 84/1995, Gorun a impus in Senatul institutiei de invatamant formarea unei Comisii Centrale de Licienta, al carei presedinte s-a autopropus. Aceasta comisie s-a deplasat la facultatile componente ale universitatii - Stiinte Juridice si Stiinte Economice - si a stabilit subiectele de examen fara a avea atributii in acest sens. Demersul a incalcat autonomia facultatilor prin Hotararea Biroului de Senat nr. 18 din 05.05.2006 si Hotararea Senatului nr. 6 din 11.05.2006.
Totodata, Gorun l-a schimbat in mod abuziv, prin presiuni si amenintari, pe decanul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, Nicolae Branzan, numindu-l in aceasta functie pe Moise Bojinca. Un fost diriginte de santier responsabil cu constructia vilei lui Gorun. Pentru Bojinca, Adrian Gorun a intervenit la comisia de acordare a tilurilor didactice, solicitand sa primesca raspuns favorabil la contestatia pentru acordarea titlului de profesor. Initial respectiva comisie a respins, intemeiat, acordarea acestui titlu. In functia de Director General Administrativ, Gorun a numit un pensionar de peste 70 de ani, din afara Universitatii. Total ilegal, intrucat in functii interimare nu se pot numi, conform Codului Muncii, decat angajati ai institutiei. Batranelul a primit un salariu echivalent cu al unui profesor universitar, iar pentru doi ani a fost delegat de rector sa fie ordonator principal de credite. Contar Cartei Univesitare si a Regulamentului intern de functionare.
Cumetriile lui Gorun
Pe de alta parte, fiul lui Adrian Gorun, Horatiu, a primit pe semestrul I al anului universitar 2006-2007 trei norme didactice. Cu toate ca acesta este Director la Directia de Tineret Gorj, iar timpul fizic nu ii permite sa acopere si normele didactice. De asemenea, pe Jianu Magdalena, Gorun a numit-o director in MEC, unde are si cartea de munca. Acesta a ramas si Decan al Facultatii de Litere din Targu Jiu. De asemenea, Adrian Gorun l-a delegat ilegal, din cadrul ministerului, la Universitatea C. Brancusi si pe un anume Fetanu Nicolae. Uns sef serviciu achizitii, acesta a devenit presedintele comisiei de licitatii. Fetanu are experienta licitatiilor trucate, acesta fiind membru in comisia care a achizitionat pentru MEC la preturi mult umflate, faimoasele microbuze scolare. O ilegalitate semnalata pe larg de ziarul ZIUA.
Nu in ultimul rand, Gorun a vizat in fals o presupusa deplasare la Bucuresti a soferului sau Caragea Daniel. Care in realitate a plecat in strainatate pentru a achizitiona o masina second-hand. De altfel, de la acesta provine si masina Ford Focus, pe care Gorun o are trecuta in declaratia de avere.
O alta ilegalitate a lui Gorun se refera la cumpararea unei case in care sa functioneze o biblioteca. Imobilul a fost supraevaluat si desi nu are utilitatea necesara a costat 13 miliarde ROL. Grav este ca afacerea s-a incheiat desi Consiliul Municipal Targu Jiu negocia pentru achizitionarea imobilului cu zece miliarde ROL. In plus, Adrian Gorun a beneficiat si de plati de la Departamentul pentru pregatirea si perfectionarea personalului didactic. Acestea au fost efectuate doar scriptic, faptic nefiind exercitate.
Alte abuzuri ale lui Gorun au fost dezvaluite de deputatul PSD, Nicolae Banicioiu, care a si facut in acest sens o interpelare in parlamentul Romaniei. Banicioiu il acuza pe liberalul Adrian Gorun de emiterea unor decizii de eliberare a spatiilor locative ocupate pentru mai multi angajati ai MEC. Mai mult, conform celor declarate de Banicioiu, Gorun ocupa abuziv un spatiu in campusul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
Mazilirea lui Morega
Gorun are si un rol important in "Scandalul Morega". El l-a acuzat pe Dan Ilie Morega de finantarea PNL Gorj, al carui membru este, din bani publici. La mediatizarea intregului scandal, pe langa Gorun tatal au pus umarul si fiul Horatiu, presedintele TNL Gorj, Eduard Ladaru, consilier local PLD si Ionel Mantog, presedintele PD Gorj. Ei au considerat ca Morega este "mai baron" decat ei incercand inlaturarea acestuia pentru a stapani judetul. Numai ca o comisie a PNL sosita de la centru a constatat ca Morega, care s-a autosuspendat pe perioda controlului, nu se face vinovat de finantarea partidului din bani publici.
Reporterii ZIUA au incercat fara succes sa obtina si punctul de vedere al lui Adrian Gorun, insa atat de la Universitate, cat si de la cabinetul acestuia de la MEC am primit raspunsul ca "micul dictator" din Gorj nu are timpul necesar pentru a raspunde la intrebarile noastre.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.