Astrofizicianul Stephen Hawking, imobilizat intr-un scaun cu rotile din cauza unei boli degenerative, participa la un zbor in conditii de imponderabilitate. El spera sa fie unul dintre primii pasageri ai unui zbor turistic in spatiu, in perspectiva a
Astrofizicianul Stephen Hawking, imobilizat intr-un scaun cu rotile din cauza unei boli degenerative, participa la un zbor in conditii de imponderabilitate. El spera sa fie unul dintre primii pasageri ai unui zbor turistic in spatiu, in perspectiva anului 2009.  Scopul antrenamentului este de a oferi unui specialist renumit in domeniul gravitatii posibilitatea de a trai experienta gravitatii zero, a declarat Peter Diamandis, directorul Societatii Zero Gravity, o societate de turism aerian din Florida, organizatoarea acestui zbor in imponderabilitate. Astrofizicianul britanic Stephen Hawking are 65 de ani si este autor al lucrarii de succes "O scurta istorie a timpului", publicata in 1988.  In acest "zbor", el va fi monitorizat de o echipa medicala complexa. Experimentul va avea loc intr-un avion specializat pentru acest tip de zbor, in conditii ce simuleaza imponderabilitatea. Aparatul, un Boeing 727-200 modificat, va decola si ateriza pe pista Centrului spatial Kennedyin apropiere de Cap Canaveral din Florida, loc devenit traditional pentru lansarea navetelor spatiale. Avionul va urca pana la aproximativ 10.000 de metri altitudine, intr-un unghi de 45 de grade, inainte de a plonja la 2.500 de metri, determinand "flotarea" pasagerilor timp de 30 de secunde. Iar acest episod este reluat la anumite intervale. In timpul zborurilor de pregatire pentru astronauti, aceste manevre repetate reusesc sa recreeze gravitatea de pe Marte, Pamant, Luna, dar si gravitatea zero.  DESTIN. Pilotul va trebui sa se adapteze reactiilor lui Stephen Hawking, care nu are controlul asupra muschilor, din cauza bolii lui Charcot, diagnostic pe care astrofizicianul il duce de la varsta de 22 de ani. Stephen Hawking se deplaseaza cu ajutorul scaunului rulant, comunica prin intermediul unui ordinator si al unui sintetizator vocal. Ceea ce nu l-a impiedicat pe britanic sa urmeze o cariera stralucita de cercetator, fiind interesat in mod special de teoria Big Bang, gaurile negre si notiunea spatiu-timp. Profesor de matematica la Universitatea din Cambridge, Stephen Hawking va putea efectua acest experiment gratuit, potrivit Gravity Zero, care in mod normal cere in jur de 3.500 de dolari pentru o plimbare la bordul lui G-Force One. Stephen Hawking spera sa depaseasca faza experimentului si sa fie unul dintre primii turisti in spatiul extraterestru in anul 2009.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.