Compozitorul Florin Chilian da in judecata Ministerul Culturii si Cultelor pentru folosirea abuziva a uneia dintre piesele sale.La inceputul anului 2005, Ministerul Culturii si Cultelor a lansat un program national adresat tinerilor, intitulat „Mai bine o carte", prin care se urmarea o resuscitare a interesului pentru lectura. Spotul campaniei, realizat de agentia independenta de publiciate GMP, avea drept coloana sonora un fragment al piesei „Zece" a lui Florin Chilian. Astazi, la mai bine de un an de la intreruperea difuzarii acestui clip, iese la iveala faptul ca Ministerul Culturii a folosit muzica lui Chilian incalcind Legea drepturilor de autor. Chiar daca intre timp s-a schimbat si conducerea ministerului, locul Monei Musca fiind luat de catre Adrian Iorgulescu, cererile repetate ale lui Chilian de a rezolva amiabil aceasta problema au ramas fara nici un rezultat. Urmarea: artistul a apelat la firma de avocatura Stefanica, Dutu si Asociatii pentru a intermedia acest conflict. Impreuna au trimis la sfirsitul saptaminii trecute o scrisoare adresata Ministerului Culturii, prin care solicita despagubiri de un milion de euro pentru prejudicierea drepturilor de autor. Ministerul Culturii versus GMP

Cum ministerul paseaza responsabilitatea pentru aceasta neintelegere agentiei de publicitate GMP, care a realizat spotul, si cum aceasta din urma crede ca era de datoria ministerului sa gestioneze problemele legate de drepturile de autor, am incercat sa vedem unde s-a produs „scurtcircuitul" care a condus la acest deznodamint.

L-am contactat pe domnul Tudorel Urian, consilier de imagine al ministrului Culturii, in opinia caruia tapul ispasitor este agentia de publicitate care a realizat, pro bono, spotul de promovare. „Noi avem inregistrarea conferintei de presa la care a participat si Florin Chilian in 2005 si in care declara ca este de acord cu folosirea melodiei lui. Iar acum ne spune ca s-a razgindit." Aceasta este pozitia celor de la minister, care spun ca vor utiliza inregistrarea video a conferintei ca proba intr-un eventual proces.

Pe de alta parte, Felix Tataru, de la GMP, prezinta o alta versiune a povestii, invocind legislatia in vigoare: „Am facut spotul pro bono si am propus piesa lui Florin, care a fost bucuros sa ajute. Numai ca avea nevoie de un document din partea ministerului, pentru a valida acest acord. Nu l-a primit nici pina in ziua de azi. Noi, ca agentie, nu avem nici o responsabilitate. Ministerul ar fi trebuit sa se asigure ca acel lucru e facut cum trebuie".

Florin Chilian, dupa mai multe cereri adresate celor de la minister, prin care solicita un contract legal cu privire la cedarea drepturilor de autor pentru piesa „Zece", a renuntat la acest demers, trecind la masuri radicale.

„N-am sa trag de Guvernul Romaniei sa respecte legea"

„Am conditionat participarea mea la acel proiect de obtinerea unei hirtii, pe care nu am primit-o. Timp de doi ani, am facut destule cereri pe la toti oficialii. N-am sa trag de Guvernul Romaniei sa respecte legea." In cadrul unei polemici televizate, Chilian l-a acuzat pe Tudorel Urian de necunoasterea Legii drepturilor de autor. „Astazi se intimpla o multime de nenorociri: Gil Dobrica a murit sarac, pentru Cornel Constantiniu a trebuit sa facem cheta". Chilian doreste o solutionare pe cale legala a situatiei, solicitind si despagubiri de un million de euro. „Cum am ajuns la aceasta suma? Daca dl Iorgulescu a primit in avans 1,5 miliarde pentru drepturile de autor ale unei carti pe care inca nu a scris-o, eu cer un milion de euro pentru ceva ce deja am facut. In declaratia de venit a domnului ministru figureaza 700 de milioane din drepturi de autor ce-i revin pentru creatiile sale muzicale. Ce si unde cinta domnul ministru?"