Un mineral gasit intr-o mina sirbeasca a uimit cercetatorii britanici si canadieni: formula chimica a pietrei nu exista in tomurile stiintifice, ci in filmul „Superman revine".

Superman are un singur punct slab si acela consta in ramasite de pe propria lui planeta, Krypton. De 70 de ani, kriptonita il lasa pe erou fara putere, iar de saptamina aceasta, mineralul are o corespondenta si in realitate. Mai exact, in localitatea Jadarit din Serbia, unde cercetatorii au descoperit o piatra unica.

Expertiza cu final SF

Mineralul sirbesc este alb si inofensiv, dar a dat mare bataie de cap cercetatorilor de la compania Rio Tinto, care exploreaza mina din Jadarit. Acestia nu au reusit sa identifice piatra sau sa o includa in categoriile stiintifice existente deja, asa ca i-au cerut ajutorul lui Chris Stanley, doctor in mineralogie la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, informeaza BBC News. In urma testelor, expertul londonez a fost socat sa constate ca formula pietrei exista, dar in literatura SF. „Pe la finalul cercetarii, am inceput sa caut pe Internet formula mineralului misterios, hidroxi-boro-silicat de sodiu si litiu, si m-am mirat sa vad ca acelasi nume stiintific era scris pe valiza cu kriptonita, furata de Lex Luther, in filmul «Superman se intoarce». Piatra din realitate nu contine insa si fluor, asa cum apare in fictiune, dar, altfel, toate celelalte proprietati chimice sint respectate", povesteste Stanley pentru BBC News. „Din pacate, nu este verde si nici nu straluceste. Dar reactioneaza la lumina ultravioleta printr-o fluorescenta roz-portocalie", adauga specialistul britanic.

O piatra unica

Structura atomica a fost cercetata apoi prin tehnici sofisticate de oamenii de stiinta Pamela Whitfield si Yvon Le Page, la Consiliul National de Cercetare din Canada. „Odata cunoscuta structura cristalului, am putut calcula si celelalte proprietati fizice ale materialului, cum ar fi elasticitatea si caracteristicile termice. Aceasta analiza ne-a adus si mai aproape de confirmarea faptului ca piatra este intr-adevar unica", a explicat doctorul Le Page, adaugind ca asemanarea dintre formula pietrei descoperite in Serbia cu cea din film este „coincidenta vietii lui". Mineralul nu va putea fi numit insa kriptonita, pentru ca in nomenclatura internationala exista deja gazul kripton, in tabelul periodic al elementelor. Piatra va fi botezata, in mod oficial, Jadarit, dupa numele locului sirbesc in care a fost gasita. De altfel, independent de valoarea lui in cultura de masa, mineralul are, totusi, proprietati importante, care pot fi folosite comercial, pentru ca structura lui combina bor si litiu, doua elemente cu multe aplicatii stiintifice.

Imaginatie cu minerale

Formula chimica a kriptonitei a fost introdusa in povestea lui Superman de Michael Dougherty si Dan Harris, scenaristii ultimei productii cu eroul, aparuta pe marile ecrane in 2006. Referirea la aceasta piatra a aparut insa pentru prima data in 1940, cind creatorul eroului, Jerry Siegel, scria intr-o nuvela despre o bucata de pe krypton, numita „Metalul K". In 1943, in episoadele radiofonice, ea a aparut sub numele de kriptonita si a luat de atunci mai multe culori si forme. Indiferent ca era galbena, rosie, alba sau, in cele mai multe cazuri, verde, piatra si-a facut loc atit in aventurile desenate ale supereroului, cit si in cele de pe micul ecran sau cinematografe. Descoperirea ei in mina sirbeasca ancoreaza pentru prima data in realitate supereroul pe care si l-au construit americanii in urma cu 70 de ani, numai din imaginatie.

Supereroul vinde bine de 70 de ani Creat in 1932 de Jerry Siegel si Joe Shuster, Superman a aparut pentru prima data in seria de benzi desenate „Action Comics". Dupa explozia planetei Krypton, singurul supravietuitor, copilul Kal-El, a ajuns pe Pamint, devenind, la maturitate, Superman. Personajul zburator a devenit un adevarat pop-icon american, cucerind in scurt timp difuzoarele radiourilor, televiziunea si apoi ecranele cinematografelor. Ultima pelicula, „Superman Returns", lansata in 2006, a adunat incasari mondiale de aproape 400 de milioane de dolari.