Presedintele rus Vladimir Putin se declara ingrijorat de acordurile pe care SUA le-au incheiat cu Romania si Bulgaria pentru folosirea unor facilitati militare.

Putin s-a plins secretarului american al apararii, Robert Gates, aflat in vizita la Moscova, atit de planurile SUA de a amplasa zece rachete interceptoare in Polonia si un sistem radar in Cehia, cit si de folosirea de catre armata americana a unor baze militare din Romania si Bulgaria. Ambasadorul american la Bucuresti, Nicholas Taubman, anunta recent ca primii militari americani vor sosi la Baza „Mihail Kogalniceanu" la sfirsitul lunii aprilie. Este vorba despre exercitiul romano-american „Sniper-Lance 07", desfasurat intre 23 aprilie - 3 mai, pe aerodromul Kogalniceanu. Participa Escadrila 493 a Fortelor aeriene americane din Europa, cu aeronave F-15 si KC-135, si escadrile ale Bazei 86 Aeriene Fetesti, cu aeronave MiG-21 Lancer.

Bazele din Romania

Facilitatile pe care armata americana (fortele terestre si aeriene, in special) le poate folosi in Romania pentru antrenamente includ Baza Aeriana „Mihail Kogalniceanu", din judetul Con-stanta, fosta baza a Brigadei 34 Mecanizata, poligoanele de pregatire din Babadag, Cincu, Smirdan si Malina. Personalul fortelor terestre americane, care va ramine un an sau doi in Romania, va numara intre 100 si 300 de oameni, potrivit Biroului de presa al Ambasadei SUA, iar cel al fortele aeriene 10 persoane. Acestia vor fi administratori, forte de securitate si personal logistic, care pre-gateste operatiunile SUA inainte de desfasurarea lor.

Americanii vor sa construiasca, in judetul Constanta, la fosta Brigada 34 Mecanizata, facilitati pentru cazare, munca si recreere pentru aproximativ 1.700 de soldati, care vor fi rotiti la intervale de 4-6 luni, iar la poligonul Babadag acelasi gen de facilitati pentru 150 de persoane.

Fortele aeriene americane intentioneaza sa stabileasca un escadron de avioane, cu personalul aferent, la baza Kogalniceanu pina in aprilie 2008.

Potrivit unor surse militare, 1.500 de americani ar trebui sa soseasca la Kogalniceanu la sfirsitul lunii iulie, dar, pentru ca pregatirile nu s-au facut din timp, e posibil sa intirzie sau numarul militarilor sa fie mult mai mic. Unii experti occidentali considera ca SUA ar putea folosi bazele din Romania, in cazul unui atac asupra Iranului, chiar si numai pentru alimentarea avioanelor.

Relatii bune Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, pentru „Cotidianul", intrebat despre pozitia Romaniei legata de ingrijorarea Rusiei in aceasta problema, ca nu sint motive ca rusii sa se ingrijoreze, iar singura preocupare pentru Romania in relatia cu Rusia este sa aiba un dialog realist si pragmatic, nefiind nevoie sa adopte o pozitie oficiala cu orice ocazie, la orice declaratie facuta de autoritatile de la Moscova.