Banii UE stau blocati deoarece se iau in calcul doua cursuri valutare leu-euro.

Proiecte in valoare de milioane de euro stau blocate de la inceputul anului deoarece Ministerul Economiei si Finantelor Publice si ministerele cu agentii de implementare in subordine nu se inteleg asupra cursului de schimb care este folosit la calculul confinantarilor in lei si al TVA de plata.

Dezorientarea celor care folosesc banii europeni dureaza de la inceputul anului (moment din care proiectele europene nu mai sint scutite de TVA). Solutia ar putea veni azi, cind ministrul pentru Dezvoltare si Lucrari Publice, Laszlo Borbely, se va intilni cu Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.

„Codul fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie este intr-o anumita masura contrazis de o ordonanta de guvern, aprobata in luna februarie, si de un ordin al ministrului Finantelor din luna martie", a declarat ieri Borbely, spunind ca Finantele nu au luat in considerare propunerile sale.

Daca potrivit unui ordin din martie 2005 platile pentru cofinantare sint efectuate la cursul Infoeuro, al Comisiei Europene, potrivit unui alt ordin si unei ordonante, ambele din 2007, la stabilirea TVA se foloseste cursul BNR.

Proiectele care au inceput sau au fost continuate dupa 1 ianuarie au fost blocate din aceasta cauza, a spus Borbely.

In cazul unui proiect in valoare de 300.000 de euro, abaterea in privinta TVA nu este mare, respectiv 100 de euro, dar este de natura sa blocheze socotelile functionarilor.