Unde-i multa sare este si hipertensiune Reducerea cantitatii de sare din alimentatie ar putea scadea cu 25% riscul de accident cardio-vascular: atac, infarct... Este principalul mesaj al unui studiu publicat la finele saptamanii trecute in revis
Unde-i multa sare este si hipertensiune Reducerea cantitatii de sare din alimentatie ar putea scadea cu 25% riscul de accident cardio-vascular: atac, infarct... Este principalul mesaj al unui studiu publicat la finele saptamanii trecute in revista British Medical Journal.  Peste 3.000 de adulti intre 30 si 54 de ani, predispusi la hipertensiune - tensiunea aproximativ normala cu valori de 14/9, dar supraponderali - au fost selectati in anii '90. Jumatate dintre acestia au fost rugati sa renunte cu aproximativ 25%-35% la aportul de sare pentru o perioada intre 18 luni si patru ani.  In paralel, jumatatea cealalta dintre subiectii selectati a continuat sa aiba alimentatia obisnuita. In cazul pacientilor care de-a lungul studiului au redus cantitatea de sare din alimentatie, riscul afectiunilor cardiovasculare in urmatorii 10-15 ani a scazut cu aproximativ 25%-35%, iar riscul de deces a scazut cu 20%. Studiul a fost efectuat intre 2000 si 2005.  Si pana acum se stia ca reducerea aportului de sare contribuie la scaderea tensiunii arteriale si la prevenirea hipertensiunii. In plus, pe baza datelor oferite de acest studiu, Nancy Cook de la Harvard Medical School din Boston si colegii lui au concluzionat ca reducerea aportului de sare ar putea sa diminueze pe termen lung riscul de boala cardiovasculara. "Rezultatele studiului nostru vin sa intareasca recomandarile privitoare la necesitatea de a scadea cantitatea de sare ca modalitate de prevenire a bolilor cardiovasculare la nivelul populatiei generale."  APORT. In mod natural, alimentatia ne furnizeaza in medie aproximativ 8 grame de clorura de sodiu zilnic. In urma cu 100 de ani, alimentatia continea, in mod natural, de trei ori mai putina sare. La ora actuala, necesarul zilnic de sare nu ar trebui sa depaseasca 1-2 grame de sare. Excesul de sodiu provoaca tulburari cardiace, anumite forme de cancer gastro-intestinal si in special hipertensiune. Sodiul intervine in activitatea unor hormoni ai sistemului nervos simpatic, respectiv noradrenalina si adrenalina. Or, au fost idenficati receptori ai sodiului in apropierea receptorilor adrenalinei si noradrenalinei, ceea ce a condus la ideea ca sodiul ar putea antrena unele reactii. Daca rolul acestor hormoni este de a scadea tensiunea arteriala, in prezenta sodiului activitatea lor este perturbata, materializata sub forma cresterii tensiunii arteriale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.