Suna ca un film SF, insa medicii au reusit cu adevarat sa faca un progres medical remarcabil, utilizand magneti pe exteriorul corpului pacientului pentru a putea controla intrumentele medicale introduse sub pielea acestuia.
Expertii au povestit ca au fost inspirati sa creeze aceasta tehnica revolutionara dupa ce au vazut cum adolescentii utilizeaza magnetii introdusi in gura pentru a-si sustine bijuteriile in zona buzelor, fara sa-si faca piercing.
Aceasta metoda inedita poate reduce in mod semnificativ dimensiunile inciziilor, ceea ce inseamna mai putine cicatrice si scurtarea perioadei de recuperare. Tehnica implica introducerea unor instrumente foarte mici si o camera video in corp printr-o singura incizie, dupa care se utilizeaza magneti plasati pe pielea pacientului pentru a le transporta la locul unde este nevoie. Odata puse in pozitie, instrumentele vor fi dirijate cu un semnal radio ca sa indeplineasca orice sarcina este nevoie, cum ar fi cauterizare sau taiere.
Sistemul a fost testat pe animale, medicii reusind sa scoata unui porc un rinichi, doar facand o simpla gaura prin buric.
Dr Jeffrey Cadeddu, profesor de urologie si radiologie de la o universitate americana a explicat: "majoritatea durerilor dupa operatii provin de la faptul ca pielea si muschii au fost taiati. Daca putem reduce dimensiunile inciziilor, atunci putem reduce si durerea, care scurteaza procesul de recuperare, ca sa nu mai vorbim de aspectul cosmetic".
Aceasta tehnica poate fi utilizata in cazuri de apendicita, proceduri ginecologice etc. Testele pe pacienti umani vor incepe in cursul acestui an. (D.M.)