Ranbaxy a anuntat investitii in fabrica Terapia de la Cluj, intentionind sa faca din aceasta centrul de extindere in Europa si in fostul spatiu sovietic.

Investitiile totale se ridica la 20 de milioane de dolari pentru 2006 si 2007. „O parte semnificativa din investitie va merge catre modernizarea fabricii Terapia, in reorganizarea si restructurarea companiei, precum si in cercetare si dezvoltare. Vrem sa facem din Terapia Ranbaxy un punct strategic al operatiunilor noastre din Europa si din statele CSI," spune Ramesh Adige, director executiv la Ranbaxy, citat de presa din India.

La jumatatea anului trecut, 96,7% dintre actiunile companiei Terapia SA, prezenta de 86 de ani pe piata din Romania, au fost achizitionate de catre cel mai mare producator de medicamente generice din India, Ranbaxy Laboratories, contra sumei de 324 de milioane de dolari. Prin preluarea Terapia, Ranbaxy si-a imbogatit portofoliul cu 157 de noi produse. Unificarea operatiunilor celor doua companii a generat, potrivit oficialilor firmei indiene, cea mai mare companie romaneasca de medicamente generice, cu peste 1.200 de angajati. La sfirsitul anului trecut, Terapia Ranbaxy si-a adaugat un nou centru logistic in Otopeni, pentru a creste spatiul de depozitare, dar si pentru a asigura spatiu pentru produsele importate din India.

Operatiunile celor doua companii reprezinta o platforma puternica pentru introducerea de noi produse.

Medicamente noi

Astfel, la sfirsitul anului trecut, reprezentantii companiei au declarat ca in 2007 vor lansa 52 de produse noi, dintre care 50 vor fi fabricate in Romania, iar doua vor fi aduse direct din India. Tot anul acesta, producatorul de medicamente intentioneaza sa aduca trei produse noi din categoria antidiabeticelor, dar si doua noi linii de productie la fabrica din Cluj-Napoca, unde se produc anual in jur de 80 de milioane de cutii de medicamente. Terapia Ranbaxy detine autorizatie de productie si import conform standardelor Uniunii Europene, fapt ce permite companiei dreptul sa testeze si sa elibereze serii pentru produsele fabricate in afara UE. Terapia Ranbaxy a ajuns astfel prima companie farmaceutica autorizata sa elibereze si sa testeze astfel de serii in Romania.

10% exporturi

„In anul 2006, cifra exporturilor realizate de catre companie a inregistrat valoarea de 10 milioane de dolari", a declarat pentru „Cotidianul" Dragos Damian, CEO Terapia Ranbaxy. Acesta mai spune ca aproximativ 10% (9,09%) din valoarea productiei totale merg la export. In acelasi timp, cele mai vindute produse in Romania sint Aspacardin, Aspenter, Metoprolol si Klabax.

Terapia Ranbaxy a rulat anul trecut 110 milioane de dolari. Potrivit companiei de cercetare Cegedim, Terapia detine locul opt in piata, cu vinzari de 235,9 milioane de lei, care determina o cota de piata de 4,3%, aproximativ jumatate din cota de 8,1% a liderului GlaxoSmithKline.

La nivel mondial Compania indiana Ranbaxy deserveste clienti din peste 125 de piete, are linii de productie in sapte tari, reprezentante in 46 de tari si se afla in topul primelor zece companii globale de medicamente generice. Vinzarile Ranbaxy au crescut in 2006 cu 14% pina la 61 de milioane de dolari, pe fondul unei evolutii puternice a pietelor din Spania, Italia si Polonia.