Comunitatile locale din programul "Economia bazata pe cunoastere" beneficiaza de o oferta mai ieftina, care include un calculator, un soft educational in limba romana si o solutie de conectare la internet, prin programul Euro PC, lansat de Intel si
Comunitatile locale din programul "Economia bazata pe cunoastere" beneficiaza de o oferta mai ieftina, care include un calculator, un soft educational in limba romana si o solutie de conectare la internet, prin programul Euro PC, lansat de Intel si Ministerul Comunicatiilor.
in cadrul Euro PC, locuitorii din comunitatile admise in proiectul "Economia bazata pe cunoastere" vor benefica de o solutie de conectare la internet ce va fi disponibila pe baza infrastructurii locale deja existente.
"Sunt covins ca prin aceste programe putem reduce decalajul care este in prezent intre mediul rural si cel urban", a declarat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei Zsolt Nagy, la lansarea programului EuroPC din comuna sinca, judetul Brasov.
in etapa initiala a proiectului, Intel intetioneaza sa lanseze Euro PC in cele noua comunitati pilot ce fac deja parte din initiativa "Economia bazata pe cunoastere", urmand ca programul sa fie extins ulterior in toate cele 260 de comunitati ale programului lansat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).
Programul lansat de Intel este implementat ca parte a programului "Intel World Ahead", prin care Intel s-a angajat sa investeasca mai mult de un miliard de dolari in urmatorii cinci ani pentru a accelera accesul la tehnlogie si educatie al oamenilor din comunitatilor aflate in curs de dezvoltare.
"Ne dorim ca proiectul de achizitie de calculatoare in mediul rural sa fie o extindere a proiectului guvernamental Economia bazata pe cunoastere", a spus directorul de dezvoltare, Irinel Urloiu.
Programul Euro PC ofera trei configuratii diferite, iar preturile incep de la 999 lei si pot ajunge la 1499 lei in functie de procesorul ales. Sistemul de operare Windos XP Home Edition se vinde separat la pretul de 269 lei. Conectarea la internet beneficiaza de 50% reducere, iar instalarea costa 100 lei. Reducerea se aplica atat la instalare cat si la primele trei luni de abonament.
Pachetul Euro PC poate fi achizitionat cu un discount de 5 - 10% fata de lanturile de retail.
Un sondaj al MCTI la nivelul comunei sinca a aratat ca 200 de familii sunt interesate sa achizitioneze un PC prin intermediul acestui program. De asemenea, dintre cele 50% dintre gospodariile care au televiziune prin cablu, 15-20% sunt interesate sa achizitioneze un calculator.
Proiectul "Economia bazata pe cunoastere" este implementat de MCTI cu finantarea Bancii Mondiale si a Guvernului Romaniei. Proiectul urmareste crearea unor modele de dezvoltare pentru 260 de comunitati, dezavantajate din punct de vedere al accesului la informatia digitala. Etapa pilot a proiectului a fost finalizata, in 2006, in noua comunitati. Din ianuarie, acestora li s-au adaugat alte 251 de localitati, peste 1,8 milioane de oameni putand beneficia de proiect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.