Miine veti primi, impreuna cu „Cotidianul", romanul „Sarutul dinaintea mortii", de Ira Levin, o poveste despre crimele ce se pot transforma in arme impotriva criminalului.

Daca ati stat macar o data cu sufletul la gura incercind sa dati de cap vreunui mister din cartile lui Georges Simenon, daca, tragind cu ochiul printr-un volum al lui Edgar Allan Poe, v-ati hotarit sa-i cititi toate povestirile si daca benzile desenate „Sin City" ale lui Frank Miller v-au facut sa pierdeti multe nopti, atunci romanul „Sarutul dinaintea mortii" al lui Ira Levin e o buna alegere. Pentru ca este unul dintre punctele de reper ale genului mystery-thriller, aducindu-i lui Levin Premiul „Edgar Allan Poe" pentru debut in 1954. Este povestea lui Bud, un personaj carismatic si inteligent, care, aflind ca iubita lui este insarcinata, cade prada suspiciunilor si planuieste sa o ucida.

Care sint resorturile unei crime si, mai ales, consecintele acesteia, cum va reusi Bud sa iasa din propria capcana sint intrebari care isi cauta raspunsul pe tot parcursul cartii. Levin construieste minutios puzzle-ul crimei, il pune la dispozitia cititorului-detectiv cu mare precizie, in doze bine calculate, pentru ca experienta acestuia din urma sa fie asemenea unei curse nebunesti. In acelasi timp urmareste atent, ca un om de stiinta, experimentele din laboratorul psihologiei personajelor sale, anticipind ceea ce Stephen King si alti reprezentanti ai genului vor duce mai tirziu la extrem. Toate acestea, intr-un stil minimalist si intunecat, care acum, la peste cincizeci de ani de la publicare, reuseste sa recreeze atmosfera acelei perioade, piesa importanta a culturii vintage.

Plasata in America anilor ’50, actiunea acestui roman a stat la baza mai multor ecranizari, dintre care cea din 1956, in regia lui Gerd Oswald, a ramas pina astazi unul dintre cele mai importante titluri din istoria filmelor noir.

Citeste mai mult: