Desigur, presedintele se va intoarce, peste o luna, la Cotroceni. Nu poate fi demis decat daca jumatate plus unu dintre romanii cu drept de vot se pronunta impotriva lui. Legea referendumului il face, practic, intangibil. Aceasta a fost, de altfel, s
Desigur, presedintele se va intoarce, peste o luna, la Cotroceni. Nu poate fi demis decat daca jumatate plus unu dintre romanii cu drept de vot se pronunta impotriva lui. Legea referendumului il face, practic, intangibil. Aceasta a fost, de altfel, si intentia artizanilor Constitutiei din 2003, care erau convinsi ca succesorul lui Ion Iliescu urma sa fie Adrian Nastase. Pesedistii s-au blocat si ei in transeele pe care singuri le-au sapat. Daca nu s-ar fi crezut "condamnati la guvernare", ar fi fost, probabil, mai precauti in a oferi sefului statului protectii inexpugnabile. Acum, trebuie sa joace dupa regulile - proaste - pe care chiar ei le-au nascocit. Si, evident, nu le convine. Dupa cum nu le convine nici faptul ca dosarele unor judecatori de la Curtea Constitutionala, numiti de ei, s-ar putea dovedi instrumente de persuasiune si in mainile altora.
Din pacate, in Romania, puterea nu are niciodata intuitia opozitiei. Abia dupa ce o pierd, politicienii descopera socati cat de strambe si de periculoase sunt legile pe care chiar ei le-au faurit. Si vor sa le schimbe.
E bizar ca, dupa 17 ani de "democratie", toata lumea pare brusc extrem de nemultumita de regulile jocului politic. Deodata, Constitutia a devenit mai elastica decat jartiera Elenei Udrea si mai enigmatica decat Catrenele lui Nostradamus. Fiecare intelege din ea ce ii convine. Interpretarile sunt, de multe ori, diametral opuse. Traian Basescu a inteles ca poate fi "presedinte-jucator". Parlamentul n-a fost de acord. Procedurile vizand demiterea sefului statului au nascut noi controverse. Basescu a contestat la Curtea Constitutionala decizia Legislativului - desi aceasta instanta nu este abilitata sa se pronunte pe fondul chestiunii. Printre cei care l-ar dori plecat definitiv de la Cotroceni s-au gasit isteti gata sa interpreteze Legea Referendumului exact pe dos.
Politicienii nostri par complet debusolati. De parca s-ar fi trezit peste noapte intr-o tara straina, ale carei reguli nu au apucat sa le invete. Dau senzatia ca isi fac abia acum ucenicia, pe banii si nervii nostri. Aparentul lor diletantism ascunde, insa, o inspaimantatoare lipsa de scrupule. Ei cunosc, de fapt, legile si mecanismele inter-institutionale, dar nu se simt datori sa le respecte. Legile sunt pentru ceilalti. Pentru prostime. "Baietii destepti" din politica stiu sa navigheze printre exceptii si sa speculeze ambiguitatile. Vesnic in cautarea "portitelor de scapare", detesta inflexibilitatea lucrurilor clare. Vaneaza si cultiva "chichitele". Isi rastalmacesc, fara sa clipeasca, propriile texte. Au creat reguli incerte doar pentru a masca faptul ca bataliile lor sunt, in realitate, lipsite de reguli.
La patru luni de la admiterea in Uniunea Europeana, Romania nu prea seamana a democratie consolidata. Nu fiindca suspendarea presedintelui ar fi, in sine, vreo mare tragedie - este doar o uriasa pierdere de timp si de bani. Cu adevarat revoltator este dispretul manifestat de intreaga clasa politica fata de mecanismele fundamentale ale statului de drept. Primejdioasa este absenta oricarui reper stabil intr-o realitate din ce in ce mai imprevizibila. O realitate in care nu exista reguli clare, ci doar interese de moment. Nu asistam la o partida de sah, ci la un joc de-a alba-neagra. Total lipsit de fair-play.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.