Un bolnav psihic irecuperabil a ramas pe drumuri in urma unei escrocherii puse la cale de avocatul timisorean Eugen Dinu, consilier juridic la Avocatul Poporului.
Octavian Adrian Turlea, bolnav psihic inca de la nastere, a fost deposedat de apa
Un bolnav psihic irecuperabil a ramas pe drumuri in urma unei escrocherii puse la cale de avocatul timisorean Eugen Dinu, consilier juridic la Avocatul Poporului.
Octavian Adrian Turlea, bolnav psihic inca de la nastere, a fost deposedat de apartamentul sau, mostenit de la parinti, dintr-o vila situata pe str. Alexandrina, nr. 15, Sector 1, prin semnarea unui contract de vanzare-cumparare redactat de avocatul-cumparator Eugen Dinu si parafat la un cabinet notarial. Avocatul Dinu, fost Paguba, lucreaza in prezent pe postul de consilier juridic la Avocatul Poporului. Doctor in stiinte juridice, Eugen Dinu este consilier in subordinea adjunctului Avocatului Poporului, Alexandru Balanescu, coordonatorul Departamentului Armata, Justitie, Politie, Penitenciare. Apartamentul "cumparat" de la Octavian Turlea contra sumei de 75.000 de euro, are o valoare de piata cel putin dubla fata de cea inscrisa in contract.
Octavian Turlea a fost ingrijit dupa moartea tatalui sau de verisoara sa Luminita Deca, care a preluat si povara platii ratelor cumpararii casei, girandu-si unchiul, Virgil Turlea, tatal lui Octavian, in cadrul contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate incheiat pe 6 ianuarie 1998 cu Directia de Administrare a Fondului Imobiliar. "Octavian, varul meu, este bolnav psihic de la nastere. Nascut in 1960, este luat in evidenta la cabinetul de psihiatrie inca de la varsta de doi ani. Din pacate, bolile lui sunt grave, incurabile si evolutive: encefalopatie infantila, oligofrenie gradul I, II, debilitate mintala, etilism cronic, stare psihopatoida pe fond de encefalopatie infantila, schizofrenie, tulburari de comportament, de personalitate, de gandire si de perceptie", povesteste Luminita Deca.
Dincolo de expertizele si fisele medicale care atesta, fara nici un dubiu, ca Octavian Turlea este grav bolnav psihic si ca nu se poate ingriji singur, exista documente in care chiar tatal lui Octavian, Virgil Turlea, confirma gravitatea bolii fiului sau. Astfel, in timpul mineriadei din iunie 1990, Octavian Turlea a scapat de sub supravegherea parintilor si a disparut de la domiciliu. In mai multe memorii si cereri adresate diverselor organe ale statului prin care solicita spirijnul acestora in gasirea fiului sau, Virgil Turlea scria: "Mentionez ca fiul meu - in varsta de 30 de ani - este handicapat psihic cu diagnosticul sechele encefalopatie infantila, iar in urma examenului psihologic a rezultat un intelect limitat, instabilitate afectiva accentuata. Singur nu se poate descurca, fiind total dependent de familie."
Escrocarea bolnavului
In 1997, Virgil Turlea, ramas vaduv de aproape patru ani, a rugat-o pe nepoata sa Luminita Decu sa se mute la el, impreuna cu fiica acesteia, Iolanda, pentru a fi sigur ca fiul sau va fi bine ingrijit si dupa disparitia sa. Cum spuneam, in 1998, nepoata Luminita Decu l-a sustinut pe unchiul sau, in calitate de girant-platitor, in cumpararea apartamentului din strada Alexandrina nr. 15. Nu la mult timp de la incheierea contractului de vanzare-cumparare a casei din Sectorul 1, batranul Virgil Turlea moare. In acest context, boala psihica a lui Octavian Turlea se agraveaza iar manifestarile devin tot mai periculoase pentru bolnav, in primul rand, dar si pentru cei din jur. In aceste conditii, prin 2001, Octavian Turlea este "luat in vizor" de un anume Radu Catalin Scanteie, care ii face propunerea de a vinde casa pentru a-l face "patron". Iar bietul bolnav accepta "targul".
Instituirea interdictiei
In incercarea disperata de a-l salva si ocroti pe varul sau, Luminita Deca se adreseaza autoritatilor pentru aplicarea singurei solutii valabile: punerea sub interdictie a bolnavului. Astfel, prin raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. A1/7872 din 24 iulie 2001, comisia de medici specialisti pune urmatoarele concluzii, in urma studierii voluminosului dosar medical si a consultului de specialitate: "Numitul Turlea Octavian Adrian prezinta psihoza schizofreniforma postencefalopatie infantila. Ii lipseste posibilitatea psihica de autoingrijire si autocontrol. Nu are capacitatea psihica de a intelege continutul si consecintele actelor sale (lipsa discernamantului si a capacitatii de exercitiu). Este cazul a fi pus sub interdictie". In urma raportului medico-legal, prin Dispozitia nr. 1173 din 9 octombrie 2001, Primaria Sectorului 1 o numeste pe Iolanda Deca, fiica Luminitei Deca, drept "curator al bolnavului Turlea Octavian Adrian, in vederea reprezentarii si apararii intereselor acestuia, pana la rezolvarea cererii de punerea lui sub interdictie".
Raport medico-legal contradictoriu
Cu toate ca existau aceste documente medicale oficiale precum si decizia autoritatilor locale, Radu Scanteie, profitand de starea grava a lui Octavian Turlea, ii angajeaza acestuia un avocat in persoana lui Eugen Dinu, fost, asa cum spuneam, Paguba. Avocatul Dinu cere in instanta o contraexpertiza psihiatrica efectuata tot la Institutul National de Medicina Legala. Dupa aproape sapte luni, apare noua "expertiza" a medicilor specialisti de la INML care, culmea, recunosc bolile grave de care sufera Adrian Turlea, dar pun o concluzie stupefianta: "Numitul Turlea Octavian prezinta modificare organica a personalitatii, intelect de limita. Are capacitatea psihica de a se autointretine, de a se autoconduce si de a decide conform propriilor interese. Nu este cazul de a fi pus sub interdictie."
Aparatorul Paguba isi insala clientul
In 2004, Luminita Deca revine cu o noua cerere de punere sub interdictie adresata instantei, cu acte medicale noi care atesta, fara putinta de tagada, continuitatea bolilor psihice de care sufera varul sau si care, in timp, fara un tratament adecvat, se agraveaza. Instanta dispune o noua expertiza psihiatrica insa Radu Scanteie si avocatul Eugen Dinu-Paguba au avut grija sa-l tina pe bietul bolnav sub control pentru a nu-l lasa sa fie examinat de medici. Dar "afacerea imobiliara" a mers mai departe. In 2006, conform declaratiilor Luminitei Deca, cei doi, Scanteie si Dinu-Paguba, reusesc sa-l deposedeze pe bolnavul psihic de casa mostenita de la parintii sai. "Pentru a intra in posesia locuintei, avocatul Dinu Eugen, fost Paguba Eugen inainte de casatorie, s-a folosit de anumite artificii: Turlea Octavian "a imprumutat 75.000 euro" de la Scanteie Radu, nu a avut de unde sa-i restituie si fiindca girase cu locuinta a ramas in strada. Scanteie Radu i-a vandut mai departe casa lui Dinu Eugen care, in opinia mea, inca de la inceput a avut ca scop obtinerea apartamentului pe gratis, prevalandu-se de functii, relatii si abuzuri pe care si le-a permis", sustine Luminita Deca.
Cersetor si spargator
Odata cu obtinerea postului de consilier la institutia Avocatul Poporului, dar si a apartamentului de la Octavian Turlea, Eugen Dinu l-a "transferat" pe clientul bolnav psihic in "portofoliul" fratelui sau, tot avocat, Catalin Paguba. Dar presiunile asupra Luminitei Deca si a familiei sale continua. "Varul meu, gratie domnului consilier juridic de la Avocatul Poporului care i-a "aparat interesele" este acum un om al strazii. El este un om foarte bolnav ce a fost o marioneta intr-un scenariu bine realizat. Dinu Eugen si-a depasit atributiile profesionale si extraprofesionale prin faptul ca a acceptat sa fie avocatul varului meu bolnav fara a tine seama de decizia de instituire a curatelei. De asemenea, el s-a implicat personal urmarind obtinerea apartamentului varului meu si nicidecum apararea acestuia. Nu in ultimul rand, Dinu Eugen a patruns cu forta in locuinta, ne-a agresat fizic si psihic pe mine si familia mea, motiv pentru care l-am si dat in judecata", ne-a povestit Luminita Deca.
Nu demult, la inceputul lunii februarie 2007, Octavian Turlea, ajuns un cersetor, a intrat prin efractie in apartament, distrugand usa balconului si a furat diverse bunuri. Luminita Deca si familia sa se afla in acest moment intr-un proces pentru amanarea evacuarii din casa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.