Viziunea clasei politice in privinta Legii referendumului privind suspendarea presedintelui nu este unitara, alesii poporului avand puncte de vedere diferite. Deputatul PSD Adrian Severin sustine ca perioada suspendarii nu este limitata de Constitutie. Pe cale de consecinta, el considera ca Basescu ar putea ramane suspendat din functie, pe o perioada nedeterminata, in cazul in care consultarea vointei poporului nu ar fi valida, adica la vot nu s-ar prezenta jumatate plus unu din numarul alegatorilor. O parte a clasei politice nu accepta varianta, considerand ca seful statului ar trebui sa revina in functie in cazul referendumului invalidat. Exista insa pareri potrivit carora ne aflam intr-o situatie de vid legislativ pentru ca legea nu prevede organizarea unei a doua consultari populare daca primul referendum nu este valabil. ZIUA lanseaza aceasta tema de dezbatere.
Constitutia nu limiteaza perioada suspendarii
Traian Basescu ar putea ramane suspendat din functia de presedinte pe o perioada nedeterminata, in cazul in care referendumul privind demiterea acestuia, organizat in 30 de zile de la decizia de suspendare, nu va fi valabil, ne-a precizat ieri deputatul PSD Adrian Severin. "Fara indoiala, Constitutia nu limiteaza perioada suspendarii. Daca referendumul nu este valabil intrucat nu se prezinta numarul minim necesar de persoane, suspendarea ramane in vigoare, urmand sa se organizeze un alt referendum pana cand ajungem la un referendum valabil. Diferenta este ca termenul de 30 zile nu opereaza decat pentru primul referendum, urmatorul nu are un termen stabilit de Constitutie si el poate sa fie organizat atunci cand este posibil", a explicat deputatul. El a adaugat ca, daca referendumul nu este valabil, atunci nu exista nici un motiv sa se considere ca acesta a dus la incetarea suspendarii. (R.I.P., M.T.)
Bolcas: "Exista un vid legislativ"
Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a apreciat ca, in lipsa unui referendum valabil, nu se poate hotari soarta presedintelui suspendat. "Adrian Severin are dreptate dintr-un singur punct de vedere: principiul textului ce prevede organizarea referendumului in 30 de zile se refera la organizarea unui referendum valid. Nu este posibil ca, in lipsa unui referendum valabil, sa se hotarasca soarta presedintelui", a explicat liderul PRM. El a aratat ca exista o situatie de vid legislativ, in conditiile in care Legea referendumului nu prevede organizarea unei a doua consultari populare. "In actualul text al legii, suntem cu un mare semn de intrebare. Nu exista nici o dispozitie care sa proroge sau sa inceteze starea de suspendare a presedintelui si nici una care sa faca posibila organizarea unui al doilea referendum. Situatia trebuie rezolvata principial: populatia trebuie sa se prezine la vot. Neprezentarea la referendum este o exprimare a vointei electoratului de care trebuie sa se tina seama", a mai spus Bolcas.
Sergiu Andon: Ramane in functie
Pe de alta parte insa, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon, sustine ca, in cazul in care referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat nu va fi valabil pentru ca nu s-a intrunit numarul minim necesar de persoane, Traian Basescu ramane in functie. "Conditia de demitere nu este intrunita, iar suspendarea nu intrerupe mandatul", ne-a declarat Sergiu Andon. "Sub aspect juridic, Traian Basescu revine in functie. Castigul este insa in plan politic, pentru ca i s-a dat un cartonas galben. Chiar daca va reveni, va fi constient ca poate interveni si o alta suspendare si va avea grija sa nu mai conduca abuziv", a mai comentat Andon. (V.D., R.I.P.)
Iorgovan vrea modificarea Constitutiei
Senatorul PSD Antonie Iorgovan a declarat ieri, intr-o conferinta de presa la Ploiesti, ca in Romania exista necesitatea revizuirii Constitutiei si a reglementarii unui "regim parlamentar clasic".
Iorgovan a explicat ca prin "regim parlamentar clasic" se intelege "o formula combinata", similara cu cea practicata in Germania, prin care presedintele tarii sa fie ales de catre Parlament si de reprezentanti ai Consiliilor judetene. "Presedintele va trebui sa fie ales de o adunare nationala formata din cele doua camere ale Parlamentului si dintr-un numar egal cu al parlamentarilor delegati desemnati de consiliile judetene, dupa modelul german", a spus Antonie Iorgovan. El a mai afirmat ca o eventuala lege prin care li s-ar interzice celor care au fost suspendati dintr-o functie publica sa mai candideze la acea functie ar fi neconstitutionala, actul normativ respectiv contravenind articolului 37 din Constitutie. Iorgovan a mai spus ca este, de asemenea, nevoie de emiterea unei Ordonante de Urgenta privind stabilirea masurilor de organizare si desfasurare a referendumului pentru demiterea presedintelui, act normativ care sa prevada in detaliu si aspectele privind campania electorala. Senatorul PSD a mentionat insa ca nu este vorba de modificarea Legii referendumului, si de completarea acesteia. (R.A.)
Ce spune legea
Parlamentul ar putea sa se reuneasca astazi, in sedinta comuna, pentru a lua o hotarare privind organizarea referendumului, hotarare ce urmeaza sa fie trimisa Guvernului pentru ca acesta sa organizeze.
Acest anunt a fost facut de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, care a declarat ca data referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat, Traian Basescu, o sa fie 20 mai. Conform art. 30 din Legea nr. 3/ 2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, campania pentru referendum incepe la data aducerii la cunostinta publica a datei referendumului si se incheie cu o zi inainte de data acestuia. Alineatul 2 al art. 30 din Legea referendumului arata ca, in campania pentru referendum, partidele politice si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunari publice si prin mijloace de informare in masa, iar mijloacele folosite in campania pentru referendum nu trebuie sa contravina ordinii de drept. Legea referendumului prevede ca au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului si este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale. Cetatenii care participa la referendum trebuie sa raspunda prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?". Demiterea presedintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. (R.A.)
Somatie pentru premier
Sefa organizatiei de femei a PD, Sulfina Barbu, a declarat, sambata, ca premierul va trebui sa demisioneze dupa referendumul privind demiterea sefului statului, pentru ca votul va fi pro-Basescu si anti-Tariceanu. Barbu a apreciat ca "votul pe care il vor da romanii peste o luna va fi un vot pro-Basescu si anti-Tariceanu", care "va delegitima actuala coalitie anti-prezidentiala si care va reaseza in drepturi presedintele romanilor".
"In acest context, ii cer actualului premier sa-si asume un esec evident si sa faca un gest de normalitate dupa referendum: demisia de onoare!", a spus ea. Barbu s-a declarat dezgustata de reactia lui Tariceanu din ultimele zile, apreciind ca acesta este "patruns de mirajul puterii". Ea a calificat drept inteleapta decizia presedintelui de a nu demisiona, apreciind ca altfel "ar fi facut jocul coalitiei antiprezidentiale care abia asteapta sa-i interzica acestuia o noua candidatura la alegerile prezidentiale anticipate". (V.D.)
Interpretarea lui Vacaroiu
Presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a declarat, sambata, ca, in opinia sa, daca referendumul de demitere a sefului statului nu este validat intrucat nu s-au prezentat la vot jumatate plus unu din electori, inseamna ca cetatenii nu si-au exprimat dorinta de a-l demite pe presedinte. "Legea referendumului prevede ca referendumul pentru demiterea sefului statului va fi invalidat, intrucat nu s-au prezentat majoritatea electorilor, iar atunci presedintele Traian Basescu isi reocupa functia", a declarat Nicolae Vacaroiu, care a precizat ca este vorba despre interpretarea sa asupra prevederilor legii. "Daca ma intrebati pe mine, faptul ca oamenii nu se prezinta la vot inseamna ca nu si-au exprimat dorinta de a-l demite pe presedinte, chiar daca se pronunta doar 30%", a aratat Nicolae Vacaroiu. (R.A.)
Gusa: Referndumul e inutil
Presedintele PIN, Cozmin Gusa, care a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca, in opinia sa, referendumul privind demiterea lui Traian Basescu va fi inutil si il va mentine pe acesta in functie, pentru ca nu se vor prezenta "50 la suta plus unu" dintre romani ca sa poata fi validat. "In conditiile in care emisiunile politice de la televiziuni abia daca mai fac 2, 3 rating la emisiunile politice, deja cand unul face 3 rating e mult, acest referendum nu va intruni numarul de voturi necesar pentru a fi validat", a spus Gusa. In opinia sa, oamenii s-au scarbit de clasa politica din Romania si de aceea nu se vor mai prezenta la urne. (V.D.)
Precizarile CNA
Reflectarea evenimentelor legate de referendum la radio si tv trebuie sa respecte regulile privind informarea corecta, impartialitatea si pluralismul de opinii, iar in emisiunile informative pot fi prezentate modalitatile tehnice de organizare a acestuia, informeaza CNA printr-un comunicat. De asemenea, CNA aminteste ca, in temeiul prevederilor Legii Audiovizualului si ale Codului de reglementare a continutului audiovizual, in cadrul emisiunilor de dezbatere, punctele de vedere pro si contra vor fi reflectate in mod egal. De asemenea, in cazul in care in emisiunile informative si de dezbatere se aduc acuzatii de ordin penal sau moral unor persoane, sau in cazul in care astfel de acuzatii pot prejudicia imaginea unor institutii se va difuza si punctul de vedere al celor vizati. (R.A.)