A inceput procesul spionilor
Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie, in prima zi a procesului spionilor, cererea lui Stamen Stancev si a celor doi fosti demnitari romani - trimisi in judecata pentru tradare - de ridicare a interdictiei de parasire a localitatii, instanta urmand sa se pronunte. Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie si cererea de mutare a procesului la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe motiv ca in acelasi dosar este cercetat si Codrut Seres, fost ministru. Discutiile urmeaza sa fie reluate la data de 22 mai. (O.V.)
25 de ani de inchisoare

Adrian Florescu, tanarul de 27 ani acuzat ca, in 1 august 2005, a violat si omorat o fetita din localitatea constan- teana Plopeni, a fost condamnat de Tribunalul Constanta la 25 de ani de inchisoare. Acesta a primit pedeapsa pentru infractiunile de omor deosebit de grav si viol comise asupra Mihaelei Andreea Dodan, in varsta de sase ani. (T.L.)
Pensie pe caz de coruptie
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de pensionare, incepand cu 1 mai, a procurorului Ioan Ciofu, judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru coruptie. Dosarul in care Ioan Ciofu a fost trimis in judecata, impreuna cu Maricica Iovita, pentru corupt ie, se judeca in continuare la instanta suprema, dupa ce completul de noua judecatori a respins trimiterea cauzei la Curtea Constitutionala. (M.N.)
56 de mandate de arestare europene
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ca judecatorii romani au emis 56 de mandate de arestare europene, 40 dintre acestea fiind deja puse in aplicare, iar alte 16 in curs. Acesta a afirmat ca Romania si-a luat foarte in serios statutul de membru al UE, un exemplu concret este mandatul european de arestare, un instrument pe care magistratii romani au inceput sa-l foloseasca pe scara larga. (V.V.)
Procesul Hayssam, aproape de final
Procesul de terorism al lui Omar Hayssam ar putea fi finalizat in 31 mai, data pana la care avocatul Ion Cazacu intentioneaza sa depuna mai multe documente trimise de clientul sau. Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca dezbaterile finale in acest dosar pot avea loc in 31 mai, acceptand cererea avocatilor din dosar de li se da un ragaz in care sa-si pregateasca apararea. (S.C.)
Noutati despre puscarii
Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) va avea in subordine penitenciare-spital, pentru minori si tineri si pentru femei, unitati care vor fi clasificate in functie de regimul de executare a pedepselor, numa rul persoanelor inchise si gradul instantelor de judecata. Penitenciarele vor fi clasificate prin decizia directorului general al ANP, conform unei hota- rari a Guvernului. In prezent, penitenciarele sunt clasificate ca fiind de maxima siguranta, inchise, semideschise si deschise. (J.H.)