Procedurile de numire a unui nou sef al SIE se declanseaza azi. Parlamentul va lua act oficial de demisia lui Claudiu Saftoiu. Premierul Tariceanu a inceput deja sa caute un succesor pe care sa il numeasca in perioada interimatului prezidential.
Procedurile de numire a unui nou sef al SIE se declanseaza azi. Parlamentul va lua act oficial de demisia lui Claudiu Saftoiu. Premierul Tariceanu a inceput deja sa caute un succesor pe care sa il numeasca in perioada interimatului prezidential.  PNL si PSD au batut palma in chestiunea serviciilor de informatii. SRI ramane la PSD, care va decide daca il schimba sau nu pe George Maior, iar SIE revine PNL. Premierul Calin Popescu Tariceanu a inceput deja sa caute un succesor pentru Claudiu Saftoiu, pe care sa il numeasca in perioada interimatului prezidential, dar printre liberali bursa numelor inca nu s-a deschis. Decizia ii revine exclusiv premierului Tariceanu, acesta sugerandu-le pana acum apropiatilor din partid ca vrea o persoana independenta politic, posibil din societatea civila sau din diplomatie. Optiunile lui Tariceanu au facut ca speculatiile sa se indrepte spre numele lui Mihnea Constantinescu, diplomat de cariera si sef al sau de cabinet. Acesta si-a anuntat de altfel plecarea de la Guvern, dar a declarat categoric ca nu se pune problema sa devina sef al SIE si ca se va intoarce in Ministerul de Externe. Semnalul ca numirea noului sef al SIE va fi facuta rapid l-a dat presedintele PSD, Mircea Geoana, care a declarat ieri ca azi se declanseaza procedurile in acest sens, prin faptul ca Parlamentul ia oficial la cunostinta de demisia lui Claudiu Saftoiu. intrebat daca PSD are o propunere pentru acest post, Geoana a raspuns ca nu s-a gandit inca si ca Parlamentul decide.  OFICIAL. De azi, postul de director al Seviciului de Informatii Externe va fi oficial vacant, pentru ca Parlamentul, in sedinta comuna, va lua act de demisia lui Claudiu Saftoiu. Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu (PSD), a anuntat ieri ca, dupa sedinta comuna a Parlamentului convocata azi, presedintii celor doua Camere il vor informa pe seful statului in legatura cu vacanta postului si cu necesitatea numirii unul alt director al SIE.  LEGE SCHIMBATA. Presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a anuntat si el ca a avut ieri o intalnire cu seful interimar al SIE, Silviu Predoiu, si ca l-a convocat la Cotroceni si pe directorul SRI, George Maior. Vacaroiu a adaugat ca nu si-a propus acum sa il nominalizeze pe Silviu Predoiu la sefia SIE, deoarece, personal, isi doreste ca mai intai sa fie adoptata noua lege SIE. In pachetul de legi privind siguranta nationala, promovat de PNL, proiectul referitor la organizarea si functionarea SIE prevede ca directorul acestui serviciu este numit de Parlament la propunerea presedintelui, formula pusa in concordanta cu prevederile Constitutiei. Actuala lege a SIE prevede, contrar Constitutiei, ca seful SIE este numit de CSAT, la propunerea presedintelui.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.