Vom asista zilele urmatoare nu numai la o lupta politica, in care liderii isi vor utiliza intreg armamentul din dotare, inclusiv cel interzis de legile razboiului politic, ci si la o disputa legata chiar de referendum. Exista, de acum, opinii ale uno
Vom asista zilele urmatoare nu numai la o lupta politica, in care liderii isi vor utiliza intreg armamentul din dotare, inclusiv cel interzis de legile razboiului politic, ci si la o disputa legata chiar de referendum. Exista, de acum, opinii ale unor oameni politici si specialisti in Drept constitutional, conform carora referendumul trebuie finalizat in mod obligatoriu si acest lucru nu este posibil decat atunci cand cel putin jumatate plus unu dintre cetateni se prezinta la vot. Exista tot atatea opinii emise de oameni politici, la fel de proeminenti, si de specialisti in Drept constitutional, la fel de competenti, care sustin contrariul. Si anume, ca daca referendumul nu este valabil, "Basescu 5 minute" se poate intoarce la Cotroceni. Pentru ca tambalaul sa fie reluat, ajungandu-se, probabil, intr-o buna zi, la o noua suspendare. De ce a aparut aceasta tema si cum ar putea fi solutionata disputa?
Sociologii si analistii politici sustin ca este greu de presupus ca se vor prezenta la urne, pentru a raspunde fie da pentru demitere, fie nu, un numar suficient de mare de cetateni. Legea prevede, fara echivoc, ca un referendum nu este valabil daca vin mai putin de jumatate plus unu din totalul votantilor. Intr-o tara marcata, in mod pronuntat, de absenteism si din care lipsesc circa trei milioane de votanti, cei care sunt plecati in strainatate, sigur ca Legea referendumului ar trebui modificata. Dar pana in prezent, Curtea Constitutionala nu a acceptat nici unul dintre amendamentele facute in acest scop. Va mai fi un prilej, in data de 3 mai. Daca si acela va fi ratat, probabil, vom fi singura democratie atat de schioapa, incat ducerea pana la capat a unui referendum devine imposibila. In paranteza fie spus, escaladarea crizei politice la care asistam in ultima vreme, nenumaratele intrebari dramatice la care Constitutia nu raspunde, obligandu-i la cazne grele pe judecatorii Curtii Constitutionale, ne demonstreaza ca avem nevoie de o noua lege fundamentala. Labilitatea actualei Constitutii e demonstrata nu cand nu exista conflicte intre institutiile statului, ci tocmai atunci cand ele apar.
Partizanii optiunii pentru repetarea unui referendum au argumentul ca, atata vreme cat soarta presedintelui nu poate fi decisa decat prin aceasta procedura, ea trebuie finalizata. Probabil, printr-o campanie fara precedent si de lunga durata, de natura sa-i scoata pe oameni din case. Pentru ca cetatenii nu pot fi adusi cu arcanul in fata urnelor. Ceilalti, care sustin contrariul, se bazeaza pe ideea ca, daca cetatenii nu vin, inseamna ca ei nu sunt interesati de propunerea a doua treimi din Parlament, de demitere a presedintelui. Si, fiindca populatia a dat cu tifla forumului legislativ, presedintele se poate intoarce bine-mersi la munca. In cinci minute.
Imi imaginez ce se poate intampla daca Parlamentul ori Curtea Constitutionala nu gasesc, timp de o luna, nici o solutie prin care sa se poata da un raspuns cat de cat constitutional acestei dileme. Dupa referendum, ne-am afla aproape intr-un razboi civil. In timp ce partizanii lui Basescu l-ar lua pe sus pentru a-l duce la Cotroceni, ceilalti ar face tot posibilul pentru a-i tranti, in nas, usa institutiei prezidentiale. Pentru a evita o asemenea situatie, in ceasul al doisprezecelea, cand va fi periculos de tarziu sa se gaseasca o solutie sub teribila presiune a starii emotionale care se va instala atunci, nu exista decat o singura formula: intrunirea imediata a plenului Parlamentului, care ramane cea mai importanta institutie a democratiei, dezbaterea acestei teme si identificarea cheii prin care grava dilema poate fi rezolvata. Situatie care ar urma sa fie constatata de Curtea Constitutionala, cat mai repede, chiar daca judecatorii vor fi obligati sa lucreze peste program. Astfel, criza "Basescu 5 minute" ar putea sa aiba si un rezultat pozitiv. Deci, referendum, pur si simplu, sau contrareferendum?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.