Lupta impotriva coruptiei si reforma sistemului judiciar raman prioritatile Guvernului de la Bucuresti, a declarat Tudor Chiuariu, in timpul unei discutii cu vicepresedintele Comisiei Europene (CE), Franco Frattini. La randul sau, oficialul european
Lupta impotriva coruptiei si reforma sistemului judiciar raman prioritatile Guvernului de la Bucuresti, a declarat Tudor Chiuariu, in timpul unei discutii cu vicepresedintele Comisiei Europene (CE), Franco Frattini. La randul sau, oficialul european a subliniat ca la nivelul Comisiei Europene nu exista o ingrijorare fata de situatia politica interna, atat timp cat Romania isi respecta angajamentele privind continuarea reformelor, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.
Potrivit Mediafax, ministrul Justitiei a subliniat, in cadrul discutiei cu Frattini, ca sustine aprobarea intr-un termen cat mai scurt a proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate (ANI), intr-o forma care sa faca din aceasta o structura eficienta in combaterea coruptiei. De asemenea, Chiuariu precizeaza ca nu exista pericolul activarii clauzei de salvgardare pe domeniul Justitiei in cazul neadoptarii Legii ANI si ca nu poate fi luata o decizie a CE in aceasta privinta inainte de prezentarea raportului in Parlament si Consiliului UE, din iunie.
Clauza de salvgardare, pericol redus
Tudor Chiuariu s-a angajat sa depuna toate eforturile pentru adoptarea Legii ANI pana la mijlocul lunii mai, iar comisarul european Franco Frattini s-a declarat multumit de acest obiectiv. In cadrul Consiliului ministrilor Justitiei din statele membre ale Uniunii Europene - care a avut loc intre 19-20 aprilie, la Luxemburg - ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a transmis ca nu exista pericolul activarii clauzei de salvgardare pe domeniul Justitiei in cazul neadoptarii Legii ANI si ca nu poate fi luata o decizie a CE in aceasta privinta inainte de prezentarea raportului in Parlament si Consiliului UE, din iunie.
Tudor Chiuariu spune ca sustine aprobarea intr-un timp cat mai scurt a proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate (ANI), "intr-o forma care sa faca din aceasta o structura eficienta in combaterea coruptiei", insa precizeaza ca nu exista un termen limita, asa cum a fost prezentat in mass-media, pentru adoptarea Legii ANI. "Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, respinge toate speculatiile si informatiile eronate care pot influenta negativ dezbaterea parlamentara pe proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Proiectul se afla pe masa senatorilor din data de 1 noiembrie 2006 si va intra in dezbaterea comisiilor reunite de drepturile omului si cea juridica, cel mai probabil saptamana viitoare, pentru adoptarea unui raport comun", se arata intr-un comunicat al MJ. Ministerul Justitiei a adaugat ca a formulat mai multe observatii la varianta Guvernului la proiectul Legii ANI, precum si in ce priveste respectarea cerintelor Comisiei Europene pentru consolidarea reformelor din Justitie si a luptei impotriva coruptiei. Cele mai importante observatii propuse de Ministerul Justitiei sunt cele referitoare la confiscarea averilor dobandite ilicit. "Propunerile de imbunatatire nu schimba filosofia legii, ci doar adauga aceasta sanctiune pentru a face legea mai eficienta", se precizeaza in comunicatul
Prioritate pentru Parlament
Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, citat de Mediafax, a declarat, sambata, ca spera ca saptamana aceasta sa fie adoptat raportul comisilor parlamentare de specialitate privind Legea ANI, pentru a fi trecuta rapid prin Senat, in calitate de camera decizionala si apoi sa fie pusa in aplicare. Nicolae Vacaroiu a declarat ca legea Agentiei Nationale pentru Integritate face parte dintre problemele acute legate de prioritatile legislative, care conditioneaza respectarea angajamentelor si un raport favorabil din partea Comisiei Europene. El a aratat ca legea ANI se afla inca la Senat, iar ministrul de Justitie a venit cu o serie de observatii si propuneri la acest proiect, pe care senatorii din Comisia Juridica trebuie sa le analizeze. "Sper ca saptamana viitoare sa avem raportul si apoi sa il trecem rapid prin plenul Senatului, Camera decizionala, sa o promulgam foarte repede si s o punem in aplicare", a spus Vacaroiu. (D.E.I.)
Incredere in sefii Parchetelor
Ministru Justitiei, Tudor Chiuariu, si-a exprimat increderea atat in procurorul sef al DNA, Daniel Morar, cat si in procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, mesajul demnitarului roman fiind ca nu va face schimbari de dragul schimbarii. "Franco Frattini a fost de acord cu prioritatile mandatului meu printre care se numara: reducerea duratei procedurilor judiciare, evitarea supraincarcarii instantelor si a Parchetelor, precum si Legea asistentei judiciare gratuite", a declarat, citat de Mediafax, Tudor Chiuariu, la Luxemburg, in cadrul unei intrevederi bilaterale cu vicepresedintele Comisiei Europene. Comisarul european s-a aratat increzator in capacitatea noului ministru al Justitiei de a consolida reformele si lupta impotriva coruptiei, sustine Ministerul Justitiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.