Liderul Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, si-a vandut baza hoteliera Clabucet Sosire din Predeal, societatii Tinapack CO. SRL, firma aflata in procedura de executare silita. Societatea cumparatoare figureaza cu "obligatii restante la bug
Liderul Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, si-a vandut baza hoteliera Clabucet Sosire din Predeal, societatii Tinapack CO. SRL, firma aflata in procedura de executare silita. Societatea cumparatoare figureaza cu "obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat". Cu toate acestea, pentru hotelul lui "draga Stolo" a platit aproximativ opt milioane de euro. Fostul consilier prezidential a cerut initial 11,4 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, ZIUA a aratat, bazandu-se pe calculele specialistilor, ca pretul este mult supraevaluat. Iata ca tranzactia ce a avut loc in urma cu cateva zile ne-a dat dreptate. Totusi, la modul in care se prezinta complexul hotelier, se poate spune ca si pretul de 8.000.000 de euro este unul nerealist.
Faptul ca cel care a achizitionat baza hoteliera se afla in procedura de executare silita nu l-a deranjat pe fostul consilier al lui Basescu sa incheie contractul de vanzare-cumparare. Cumparatorul, compania "Tinapack", este actionarul majoritar al "Conect Business Park", la care detine 96,98% din actiuni. Societatea este controlata de doi cetateni romano-canadieni Tina si Livio Burton. Obiectul principal al "Tinapack" este, conform Registrului Comertului, "fabricarea de ambalaje din material plastic". Ultima cifra de afaceri publicata, cea privind anul 2005, este de 68.192 RON, realizata cu un singur angajat. Tina Burton mai este actionara si la firmele "Tinarom" SRL si "Tina Industries". Interesant este faptul ca la fiecare din cele patru societati pe care aceasta le detine in Romania, adresa de domiciliu din Canada este mereu alta. Or, in mod normal, oricate proprietati ai avea, in acte se regaseste o singura resedinta. Cea declarata.
Pe de alta parte, potrivit unui raport datat 4 aprilie 2007, depus la Bursa de Valori Bucuresti, "Conect Business Park" a decis contractarea unui imprumut ipotecar in valoare de 15 milioane de euro de la o banca sau un fond de investitii. Imprumut garantat cu proprietatile imobiliare ale firmei. "Conect Business Park" are ca obiect de activitate productia de aparate pentru distributia si comanda electricitatii. Conform datelor statistice, "Conect Business Park" inregistrase, dupa primele noua luni ale anului 2006, un profit net de 264.361 RON, adica aproximativ 74.000 de euro.
Pomana de la stat pentru "draga Stolo"
Asa cum ZIUA a aratat, firma SC "Pavcrib Clabucet Sosire", cea care a detinut complexul hotelier, a atras atentia, in ultimii ani, datorita faptului ca a beneficiat de fonduri bugetare nerambursabile. Mai mult, a obtinut de la Ministerul Finantelor Publice amanari de la plata unor datorii acumulate la bugetul de stat. Spre exemplu, in anul 2004, "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL a depus un proiect la Ministerul Integrarii Europene (MIE), in baza caruia a solicitat finantare din fonduri nerambursabile. Proiectul, depus de copiii presedintelui PLD, Ada si Vlad Stolojan, s-a intitulat "Stimularea dezvoltarii economice a Predealului prin sprijinirea unei investitii a unei firme turistice locale". O data ce proiectul a fost aprobat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala si avizat de MIE, familia Stolojan a primit un ajutor de la stat cuprins, potrivit reglementarilor, intre 350 de milioane de lei si 3,5 miliarde de lei vechi.
SC "Pavcrib Clabucet Sosire" este detinuta de copiii lui Theodor Stolojan, Vlad si Ada, care au o participatie de 45% fiecare. Asociat cu cei doi este si administratorul complexului, un oarecare Vasile Paval, cu 10% din capital. Potrivit Registrului Comertului, anul trecut firma SC "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL a produs un profit brut de 795.730 de lei noi, societatea avand atunci un numar de 40 de angajati.
Ansamblul Clabucet, situat la baza partiei din Predeal, include o cabana si un hotel, avand o suprafata construita de 4800 de metri patrati. Hotelul "Premier" are 12 camere si patru apartamente, plus o mica sala de mese. Cabana are 20 de camere si doua apartamente, precum si un restaurant.
In ceea ce priveste hotelul "Premier", trebuie spus ca ridicarea acestuia a fost contestata inca de la bun inceput. Astfel, intr-o luare de cuvant, in Parlamentul Romaniei, la data de 9 mai 2006, deputatul Dragos Petre Dumitru afirma ca "pe partia de la Predeal se inalta, intr-o totala sfidare a normelor de amplasare a constructiilor in statiunile de schi, un hotel, "Premier". "Primaria Predealului nu avea nici un fel de norma, nici un fel de lege, prin care sa-l improprietareasca pe Theodor Stolojan, decat poate aceea ca primului- ministru (n.r. - fost prim-ministru al Romaniei) i se cuvine orice", mai preciza acelasi deputat.
Copiii, afaceristi de mici
Afacerea din Predeal nu este singura in care sunt implicati copiii fostului consilier prezidential, care in prezent au domiciliul in afara tarii. Astfel, Ada Palea (fosta Stolojan) a infiintat in 1992 "Lory-Ada Import Export Co" SRL, la care detinea 40% din actiuni, fiind si administratorul societatii. In 1996, in pragul izbucnirii unui scandal in urma caruia zeci de familii au fost escrocate de partenera sa de afaceri Loreley Petrescu, Ada s-a retras din firma.
Vlad Stolojan a fost si el bagat in afaceri de catre tatal sau, la scurt timp dupa majorat. La Rompower, satelit al Megapower, acolo unde fiul lui "draga Stolo", la acea data in varsta de 19 ani, detinea 9% din actiuni.
ZIUA a avut dreptate
Pretul initial cerut de Theodor Stolojan pentru ansamblul hotelier din Predeal a fost de 11,4 milioane de euro. O suma exagerata, asa cum ZIUA a demonstrat. La sfarsitul anului trecut, specialistii contactati de ziarul nostru au declarat ca, pe baza formulelor contabile care au inclus situatia economico-financiara si evaluarea activelor SC "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL, rezulta ca suma de peste 11 milioane de euro, la care a fost evaluat complexul din Predeal, este una nerealista. Analiza expertilor s-a bazat pe valoarea contabila a dotarilor, a cifrei de afaceri si pe faptul ca firma a contractat unele imprumuturi bancare. Expertiza profesionista a reliefat, de asemenea, ca valoarea reala este de cel mult opt milioane de euro, cu patru mai putin decat s-a stabilit. Iata ca tranzactia care a avut loc in urma cu cateva zile, prin care Stolojan si-a vandut complexul hotelier, a dat dreptate ziarului ZIUA. Totusi, tinand cont de modul in care se prezinta complexul hotelier vandut de Stolojan, se poate spune ca si acest pret de 8.000.000 de euro este unul supraevaluat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.