Agențiile internaționale de presă, precum și posturi prestigioase cum ar fi Euronews, CNN sau BBC au preluat ieri știrea suspendării președintelui Romaniei, Traian Băsescu.

Majoritatea paginilor online ale ziarelor și posturilor de radio și televiziune străine au publicat materialele redactate de agențiile France Presse, Reuters, Associated Press și UPI.

"Parlamentarii romani il suspendă pe președinte" este titlul materialului de pe pagina electronică a postului BBC. Informația era ieri seară prima din categoria "Alte știri importante" de pe site-ul news.bbc.co.uk, secțiunea destinată Europei. În știrea BBC se atrage atenția asupra "crizei politice tot mai profunde" din Romania, jurnaliștii menționand că Băsescu este acuzat de incălcarea Constituției, "deși Curtea Constituțională nu a găsit dovezi in acest sens". Aflat de mai multe luni in război cu premierul țării, Traian Băsescu rămane "cel mai popular politician din țară", scrie BBC.

Agenția Reuters titrează: "Romania suspendă președintele in urma acuzațiilor de abuz". "Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe președintele Traian Băsescu pe baza acuzațiilor de conduită neconstituțională, adancind criza politică din țară și aducand in perspectivă alegerile prezidențiale anticipate", se arată in știrea Reuters, in care președintele este caracterizat drept un personaj politic "foarte direct". Este analizată și situația Romaniei, proaspăt intrată in Uniunea Europeană, care "va avea dificultăți să indeplinească cerințele europene la capitolul reforme structurale și să absoarbă fondurile de miliarde de euro".
Știrea Reuters a fost preluată și de postul CNN, care a plasat-o prima in secțiunea "Știri externe", inaintea alegerilor prezidențiale din Franța.
"Parlamentul Romaniei il suspendă pe președinte", scrie și agenția UPI, care menționează numărul mare de voturi exprimate in favoarea suspendării. "Disputa dintre Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu a blocat eforturile de a combate corupția și a atras criticile Uniunii Europene, din care Romania face parte de puțin timp", se mai arată in text.

Associated Press se concentrează asupra procedurilor legate de referendum, menționand că este nevoie de participarea a peste 50% dintre alegători pentru ca referendumul să fie valid. "Asta ar fi imposibil, ținand cont de popularitatea lui Băsescu și de prezența de obicei scăzută a populației Romaniei la consultări", mai notează AP.