Consiliul National al Audiovizualului a respins ieri contestatia depusa de reprezentantii ziarului Ziua cu privire la interzicerea spotului de promovare al cotidianului. Pe ordinea de zi a sedintei CNA-ului, contestatia ziarului ZIUA a fost discut
Consiliul National al Audiovizualului a respins ieri contestatia depusa de reprezentantii ziarului Ziua cu privire la interzicerea spotului de promovare al cotidianului. Pe ordinea de zi a sedintei CNA-ului, contestatia ziarului ZIUA a fost discutata ultima, dupa ce a fost audiat Dan Diaconescu si au fost analizate cateva emisiuni TV si spoturi publicitare. Dupa discutii indelungi decizia de respingere a fost adoptata cu un vot impotriva (Rasvan Popescu) si o abtinere. Chiar daca membrii CNA au recunoscut ca nu au dreptul de a cenzura, ei au decis ca spotul incriminat sa nu mai fie difuzat pana nu se elimina pasajul care face referire la administratia prezidentiala.
Jos degetul de pe Presedinte!
In discutiile purtate in sedinta CNA-ului, in prezenta directorului de Comunicare ZIUA, Andrei Stoiciu, Ralu Filip (foto), presedintele CNA, a subliniat ca in spot este un mesaj politic negativ. "E o guvernare foarte buna, oamenii se intorc foarte multumiti, oamenii vor vota iar presedintele are o problema. Iar serviciile il intreaba: <<Ce sa le facem?>>. Ce sa le faceti? Lasati sa voteze. De ce sa fie ingrijorat serviciul de paza al presedintelui si prezedintele de votul acestor milioane de romani?", a spus Ralu Filip. Astfel membrii CNA nu au agreat ideea din spot ca presedintele este ingrijorat de situatia creata prin intoarcerea romanilor din strainatate si au considerat ca este transmis un mesaj "politic negativ". "Noi ne-am dat seama ca cineva care place Guvernul arata cu degetul spre presedinte", a declarat Cristina Trepcea. "Prin acest spot opuneti guvernarea Presedintiei", a mai afirmat unul din membrii CNA-ului.
"Umorul ZIUA nu este gustat de CNA"
In replica, Stoiciu a afirmat ca spotul publicitar a fost facut intr-o nota umoristica si pe baza unor studii si analize pe focus-grupuri. "Nu intotdeauna ceea ce inteleg profesionistii este identic cu ceea ce intelege sau interpreteaza publicul larg. Spotul este o naratiune fantezista. Oamenii isi doresc sa vada agenti de securitate speriati, asa arata toate sondajele, de aceea am optat pentru a arata panica unor agenti, alesi si construiti caricatural. Din punctul nostru de vedere este foarte clar ca totul este construit pe un ton umoristic: Romania cu 30 de milioane de locuitori, persoanele care se intorc in masa in Romania etc", a afirmat Stoiciu.
Reprezentantul ZIUA a cerut membrilor CNA sa spuna clar ce ar trebui scos din clip pentru a intra in legalitate, iar in raspunsul CNA-ului sa se precizeze exact ce nu este in regula cu spotul. De asemenea, a amintit membrilor CNA de cheltuielile facute cu realizarea acestui spot si pierderile pe care ziarul le are prin intreruperea difuzarii clipului publicitar.
Decizie definitiva
In raspunsul CNA-ului la contestatia ziarului ZIUA se precizeaza ca s-a considerat ca "respectivul spot promoveaza un mesaj politic care implica administratia prezidentiala, ceea ce contravine prevederilor legislatiei audiovizuale, cat si Recomandarii CNA din 16 martie 2004.
Conform reglementarilor actuale, prin publicitate politica se intelege orice clip publicitar care promoveaza un partid, un om politic sau mesaj politic. Publicitatea politica este permisa doar in perioada campaniilor electorale. Mai mult, in Recomandarea CNA se cere in mod expres radiodifuzorilor sa evite "transformarea publicitatii comerciale in publicitate politica, pozitiva sau negativa". Membrii CNA considera ca in spotul publicitar pentru ziarul ZIUA exista mesaj politic neechivoc, ce foloseste trasaturi recognoscibile ale presedintelui, pus intr-o situatie inconfortabila, tradusa, printr-o intrebare retorica, cu tinta electorala. In aceste conditii, respectivul spot - in secventele care il implica pe presedinte - incalca prevederile legale".
MediaSind este alaturi de ZIUA
MediaSind precizeaza ca din spotul publicitar "ZIUA" nu rezulta promovarea unor mesaje politice si lezarea in vreun fel a imaginii institutiei prezidentiale si implicit a presedintelui Traian Basescu, asa cum sustine CNA. "Consideram ca nici o institutie cu atributii in reglementarea activitatilor mass-media, asa cum este CNA, nu trebuie sa emita decizii cu conotatii politice, care pot sugera implicarea institutiei pe de o parte sau alta a spectrului politic. Libertatea de exprimare este un drept fundamental ce trebuie respectat de toata lumea. De altfel, US MediaSind a mai constatat unele decalaje ale CNA in ceea ce priveste respectarea deontologiei profesionale asa cum s-a intamplat in cazul interzicerii emisiunii "Gandul de seara" de la TV Galati in care erau invitati liderii Sindicatului de la Mittal Steel Galati. Asa cum am procedat si in cazul TV Galati, US MediaSind va solicita Comisiilor de Cultura ale Parlamentului sa ancheteze si acest caz", se arata intr-o scrisoare semanta de Razvan Huzuneanu, secretar general US MediaSind.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.