Presa internationala scrie ca aceasta este rasplata lui Platini pentru voturile care l-au adus la sefia UEFA.

Comitetul Executiv al UEFA a anuntat ieri ca Polonia si Ucraina vor fi tarile care vor gazdui Campionatul European de fotbal din 2012, perdante fiind cuplul Croatia-Ungaria si Italia. Mircea Sandu a fost una dintre persoanele care au dat verdictul, surse apropiate sefului FRF afirmind ca acesta l-a sustinut pe omologul sau din Ucraina, Grigori Surkis, partenerul sau de regii la votul care l-a propulsat pe Michel Platini la sefia UEFA. Informatia este confirmata si de site-ul unguresc index.hu, care sustine ca, daca in prima runda el a optat pentru Ungaria si Croatia, in a doua parte Sandu s-a reorientat catre Polonia si Ucraina. Comitetul Executiv a fost format din 14 membri. Reprezentantii Ucrainei si Italiei nu au avut drept de vot, tarile lor fiind candidate. Desi UEFA a anuntat ca a existat un singur tur de voturi, presa din Ungaria si Polonia afirma ca au fost doua runde de vot.

Rasplata sefului UEFA

Presa internationala considera o mare surpriza desemnarea Poloniei si Ucrainei drept tari organizatoare ale CE 2012, deoarece ambele au probleme de infrastructura si erau creditate cu cele mai mici sanse inainte de intrunirea de miercuri a Comitetului Executiv al UEFA. „Este o surpriza imensa. Era candidatura care avea cele mai putine sanse dupa calculele hirtiei, in comparatie cu candidatura comuna a Croatiei-Ungariei si cea a Italiei, campioana mondiala, organizatoarea Campionatului Mondial din 1990, a Europenelor din 1968 si 1980 si a Jocurilor Olimpice de la Torino", se arata intr-un comentariu al AFP. Cele doua tari sint criticate pentru ca duc lipsa de infrastructura. Este data ca exemplu distanta dintre orasele Gdansk (Polonia) si Donetk (Ucraina), care este de 2.000 de kilometri, dintre care doar 23 de autostrada, iar respectivul drum poate fi parcurs in 22 de ore. Este speculat ca votul pare sa faca parte din strategia lui Platini de a promova tarile mici din punct de vedere fotbalistic, lucru sustinut si de presedintele Federatiei Germane de Fotbal, Theo Zwanziger.

Invinsii ataca dur UEFA

„Este o surpriza si o dezamagire. Stiam ca aceasta candidatura este o cursa", a declarat Giovanna Meleandri, ministrul sporturilor din Italia. "Ceea ce a decis UEFA a fost influentat de politic si ne-a dezamagit profund. In viata cistigi si pierzi, dar important este sa cistigi in mod corect", a declarat, miercuri, presedintele FIGC, Giancarlo Abete.Vlato Markovic, presedintele federatiei de fotbal din Croatia, si-a manifestat, de asemenea, perplexitatea: „Este o mare surpriza. Ei, polonezii si ucrainenii, si-au depus pentru prima data candidatura. Noi sintem la a 5-a incercare. Data viitoare, ar trebui sa ni se spuna dinainte ca vor fi privilegiate tarile mici".

Surkis: avere de 3 miliarde de euro

„Sint recunoscator tuturor membrilor Comitetului Executiv al UEFA pentru decizia pe care au luat-o in privinta Campionatului European. Vom face tot posibilul pentru ca aceasta competitie sa fie organizata la cel mai inalt nivel posibil", a spus Grigori Surkis, presedintele federatiei ucrainene, fara de care acest vot ar fi avut alt deznodamint. Impreuna cu fratele sau Igor, rivalul lui Mircea Lucescu, (si el surprins de decizia UEFA), de la sefia clubului Dinamo Kiev, are o avere cumulata de circa trei miliarde de euro, cele mai multe afaceri fiind cu petrol si gaze.

Cu sprijinul fostului presedinte Leonid Kucima, pe care l-au sprijint financiar, ei au obtinut credite avantajoase de la banci. De asemenea, cei doi au afaceri mari cu bauturi si tigari. Nu au lasat sa le scape nici mass-media, avind sub control postul tv Interi, ziarele "Kievskie Vedomostii", "Faktii" si "Zakoni" si trei posturi de radio. "Nu am timp sa-mi numar banii", a declarat Surkis inaintea meciului cu Steaua din Liga Campionilor.

Crize politice in ambele tari Ucraina este scena luptei politice dintre presedintele prooccidental Iuscenko si premierul prorus Ianukovici. Presedintele a emis un decret de dizolvare a parlamentului si de organizare a alegerilor anticipate. Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra legitimitatii decretului, cei 18 judecatori fiind supusi presiunilor si tentativelor de mituire din partea celor doua tabere politice. In Polonia, premierul Jaroslaw Kaczynski a anuntat si el ca este pregatit pentru alegeri anticipate, dupa ce legea de interzicere a avorturilor, sustinuta de partidul sau, a fost respinsa de parlament. Coalitia de guvernare este slabita si de aplicarea unei legi a lustratiei, considerata o adevarata vinatoare de vrajitoare, precum si de o lege a invatamintului care ii discrimineaza pe homosexuali. (R. Ciubotaru)

Stadioanele care vor gazdui meciuri Gdansk: Stadionul Baltic Arena va fi construit intre 2008 si 2010 si va avea o capacitate de 44.000 de locuri.

Poznan: Stadionul Municipal, construit in 1980, acolo evolueaza clubul Lech Poznan. Momentan, este in renovare. Capacitate in prezent: 24.166 de locuri, iar in 2008 va avea 46.500 de locuri.

Varsovia: Stadionul National va fi construit intre 2007 si 2009. Capacitate planificata: 70.000 de locuri.

Vroclav: Stadionul Olimpic a fost construit in 1936. Capacitate actuala: 10.000 de locuri, iar cea planificata pentru 2010 este de 45.000 de locuri.

Chorzov: Stadionul Slaski s-a construit in 1927 si momentan este in renovare. Capacitatea actuala este de 47.202 locuri, iar in 2010 va avea 60.000 de locuri.

Cracovia: Stadionul Wisla, construit in 1954. Pe arena evolueaza clubul Wisla Cracovia, iar momentan este in renovare. Capacitatea actuala este de 14.657 de locuri, iar in 2010 va avea 33.000 de locuri.

Kiev: Stadionul Olimpic s-a construit in 1923, are o capacitate de 84.000 de locuri si este propus sa gazduiasca finala turneului din 2012. In urma reconstructiei va ajunge la o capacitate de 75.000 de locuri. A fost folosit in timpul Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980. UEFA si FIFA au avertizat autoritatile din Kiev ca pot interzice desfasurarea meciurilor pe respectiva arena din cauza lucrarilor de constructie a unui centru comercial aflat in apropiere.

Dniepropetrovsk: stadionul va avea 35.000 de locuri si va fi terminat in luna septembrie a acestui an.

Donetk: se construieste un nou stadion, cu 50.000 de locuri, care va fi finalizat in 2008, unde vor avea loc partidele lui Sahtior Donetk, echipa antrenata de Mircea Lucescu.

Lviv: Stadionul Ucraina, construit in anii ’70, a fost mai apoi renovat. In prezent are 40.000 de locuri.

Odessa: Stadionul Cernomoret, construit in anii ’60, are o capacitate de 35.000 de locuri. Se va demola si va fi reconstruit.

Harkov: Stadionul Metallist a fost construit in anii ’60 si are o capacitate de 30.000 de locuri. Se vor incepe lucrarile de renovare.

Program: meciul de deschidere la Varsovia, sferturile la Gdansk, Donetk, Kiev, Varsovia, semifinalele la Donetk, Varsovia, iar finala la Kiev.