Campania "Află de C"

Cu aproximativ un milion de persoane infectate cu virusul hepatitic C (VHC), Romania se plasează pe locul intai in Europa in privința prevalenței acestei boli.


Romania se află intr-o zonă intermediară in ceea ce privește prevalența, estimată la aproximativ 5%. În opinia prof. dr. Carol Stanciu, președintele Socității Romane de Gastroenterologie și Hepatologie, această prevalență este subevaluată. Prof. dr. Alexandru Oproiu este de părere că aceasta este totuși prevalența reală și mai curand țările din fostul lagăr comunist, care au avut un sistem sanitar asemănător celui de la noi, nu au studii epidemiologice, care să ateste extinderea bolii. Dar dincolo de cifre trebuie ținut seama și un fenomen actual: libera circulație, care accentuează pericolul infectării cu VHC. Prof. dr. Mihai Voiculescu, președintele Societății Romane pentru Studiul Ficatului (ARSF), atrage atenția că la reuniuni internaționale se vorbește deja despre romani ca despre exportatori de patologie severă, respectiv de VHC și de VHB. Exemplu – două cazuri de romani care au fost depistați in Spania cu hepatită B și C. De altfel, un studiu realizat in Spania arată că incidența hepatitei printre romanii aflați in această țară este de 5%, iar printre ceilalți imigranți din alte țări este de 8,5%. Din cele 12 milioane de persoane din Europa infectate cu virusul C, 10% sunt romani.

CE ESTE DE FĂCUT? Prof. dr. Mihai Voiculescu este increzător că informarea corectă și promptă a populației este arma cea mai bună contra VHC. În acest sens, pană la finele anului, in premieră se derulează campania "Află de C" de informare, educare și prevenție a imbolnăvirii cu VHC. Pentru informații despre hepatita C se poate apela numărul gratuit 0800.883.000 sau se poate accesa site-ul www.afladeC.ro. "Prin această campanie incercăm să inlăturăm temerile oamenilor de a se prezenta la medic și vrem să evidențiem pericolele la care se expune populația in lipsa unei cunoașteri adecvate a căilor majore de transmitere a virusului hepatitei C: transfuzii, sex neprotejat, tatuaje, piercing, folosirea de mai multe persoane a aceleiași seringi, manichiura și pedichiura efectuate cu ustensile nesterile", declară profesor doctor Mihai Voiculescu. Prof. dr. Alexandru Oproiu recomandă grupelor la risc, respectiv celor care inainte de 1992 au făcut intervenții chirurgicale, stomatologice sau li s-au administrat perfuzii de sange și preparate din sange, să facă teste de depistare a VHC.

Profesor doctor Mihai Voiculescu a menționat că un test costă aproximativ 50 de lei. ARSF va dona Institutului Fundeni 10.000 RON pentru achiziționarea de teste.

VIRUS