Este șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni și președintele Comisiei pentru invățămant, știință, tineret și sport a Senatului. Maine, realizatorul primului transplant hepatic din Romania, Irinel Popescu, implinește 54 de ani.

"Chirurgia... un film cu mare suspans"


Este șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni și președintele Comisiei pentru invățămant, știință, tineret și sport a Senatului. Maine, realizatorul primului transplant hepatic din Romania, Irinel Popescu, implinește 54 de ani.

"La 20 aprilie am sărbătorit Ziua Transplantului și 10 ani de la inființarea Asociației Profesionale RomTransplant. În opinia mea, perioada ’97-’07 inseamnă 10 ani in care s-a făurit transplantul romanesc modern. În ceea ce privește activitatea de la Senat, in momentul de față sunt două legi importante in dezbatere publică care, evident, constituie obiectul preocupărilor comisiei, inclusiv ale mele. Pe linie parlamentară, probabil că aici va fi contribuția cea mai importantă, statutul cadrului didactic, Legea invățămantului superior. Pe linie de spital sunt in curs proiecte legate de activitatea chirurgicală in sine, care se referă la modernizarea și diversificarea gamei de procedee chirurgicale pe care le abordăm și la modernizarea tipurilor de intervenție, mai ales la diversificarea tipurilor de transplant. În același timp, in centrul pe care il conduc, Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni, sunt in curs de desfășurare mai multe proiecte de cercetare.

Cea mai mare realizare a mea este cu siguranță transplantul de ficat pentru că a fost inceput pe un teren absolut viran. Am construit probabil cea mai complexă operație care se cunoaște in momentul de față pornind de la zero. Sunt mandru că in perioada in care am fost secretar de stat al Ministerului Sănătății cred că, deși au existat și critici in ceea ce privește programul de dotare din perioada ’99-’00, in bună parte aparatura cu care se lucrează și in prezent provine din acea perioadă. Ideea centrelor de excelență care să premieze munca și performanța pe care am incercat să o introduc atunci se dovedește ideea după care se conduc sistemele de sănătate din multe țări din lume. Chirurgia este o meserie care cere in primul rand pasiune, dăruire. Din păcate, in ultima vreme parametrii in care se desfășoară sunt din ce in ce mai dificili, satisfacțiile materiale sunt din ce in ce mai mici, gradul de răspundere este din ce in ce mai mare. Cu atat mai mult, cineva care alege această meserie o face din pasiune și din dăruire. Cine o face cu aceste premise poate să aibă și mari satisfacții.

În multe situații chirurgia este un film cu mare suspans. Am acceptat de multe ori și am transmis in direct intervenții chirurgicale. Din păcate insă, in chirurgie apar unele situații neașteptate care pot să o transforme intr-un astfel de film. Singurul meu regret este că nu am ajuns mai devreme să mă specializez in transplantul hepatic. Am putut să circul in Occident un pic mai tarziu față de cat aș fi vrut..."