Parlamentul l-a suspendat pe Băsescu

După mai bine de cinci ore, Parlamentul a decis ieri, cu 322 de voturi pentru, 108 impotrivă și 10 anulate, suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu. Hotărarea Parlamentului a și fost publicată in Monitorul Oficial. Șeful statului nu s-a ținut de cuvant și nu a demisionat in cinci minute.


O victorie a democrației, un lucru bun și sănătos, dar și un semnal de avertizare foarte serios pe care Parlamentul i l-a dat lui Traian Băsescu, căci nimeni, indiferent cum se numește el, nu are voie să se joace cu Constituția, a comentat liderul PSD, Mircea Geoană. "Constituția redevine legea fundamentală a acestei țări. Este o demonstrație a faptului că inițiativa de suspendare a avut sprijin dincolo de băncile opoziției și sunt absolut convins că acest lucru este unul bun și sănătos pentru democrația noastră", a spus Geoană. El a făcut un apel la PD și la Băsescu, "să descurajeze prin orice mijloace acțiuni de stradă sau alte mișcări care ne-ar putea duce in asociere cu ce s-a intamplat in Ucraina".
Președintele conservatorilor, Dan Voiculescu, a atras atenția asupra perioadei grele care va urma, dar a subliniat importanța faptului că, in sfarșit, se intră in normalitate. Despre o soluție proastă, pentru o situație proastă, a vorbit și președintele liberal al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu. Totuși, o soluție care permite ca de acum incolo eforturile să fie direcționate către atingerea unei situații de echilibru.

FACTOR PERTURBATOR. În loc să fie un factor de echilibru a fost unul perturbator, a apreciat fostul președinte Ion Iliescu prestația avută de Băsescu. Așa se explică și rezultatul votului din Parlament, care este "mai mult decat convingător". Iliescu consideră că pretențiile avute de Băsescu, cum că ar fi singurul care a avut dreptate, care s-a luptat cu balaurii, cu oligarhii, sunt inadmisibile. Singura voce care s-a ridicat pentru a-l susține pe Băsescu i-a aparținut președintelui PLD, Theodor Stolojan, care, fără ca măcar să mai fie parlamentar, a fost prezent la ședința de plen. Prin suspendarea președintelui s-a constituit o majoritate anti-Romania, a afirmat Stolojan, anunțandu-și susținerea față de Băsescu, inclusiv prezența in Piața Universității. "Nu sunt vesel, e un zambet trist pentru ceea ce a ajuns Romania. Am venit astăzi pur și simplu să-i ascult pe liderii partidelor politice", a comentat Stolojan, care a fost prezent in Parlament, luand loc in loja invitaților. Declarațiile lui Stolojan au fost dublate de ale deputatului democrat Cristian Rădulescu. "Rezultatul votului nici nu mai contează, ci faptul că demersul de suspendare a fost dus mai departe de inițiatori, in ciuda răspunsului Curții Constituționale, ceea ce face ca de acum inainte să se creeze un precedent periculos in Romania și ideea că orice președinte poate fi suspendat sau șantajat cu suspendarea de către orice coaliție care se formează pe moment", a spus Rădulescu.

PE MERIT. Pentru că s-a dovedit "un inadaptat social, un om profund corupt, cu care nu se poate dialoga", Băsescu merita să fie suspendat, consideră liderul PRM, C.V. Tudor. "Nu se poate conduce o țară numai din gard in șanț, din șantaj in șantaj, din scandal in scandal in scandal", a comentat Vadim. "Vreau să-mi indeplinesc atribuțiile, să fac instituția să funcționeze in conformitate cu prevederile Constituției. Adică să asigurăm echilibrul și să lăsăm instituțiile statului, ficecare pe baza legilor lor, să-și facă datoria", a declarat imediat după anunțarea votului Nicolae Văcăroiu, indrituit să devină președinte interimar.

CUM S-A VOTAT