Vom exporta biocarburanți


Pe termen mediu, Romania ar putea contribui la creșterea producției de carburanți obținuți din rapiță, floarea-soarelui și porumb realizată in Europa Centrală și de Est, potrivit specialiștilor. Deocamdată, producția internă de biodiesel nu ajunge pentru cererea internă, "stimulată" de obligațiile legale.
Romania și Bulgaria vor deveni furnizori importanți de biodiesel pentru restul UE, avand potențialul de a acoperi peste 25% din cererea blocului comunitar și de a deveni exportatoare netă către primele 15 țări ale blocului comunitar. Producția celor două țări reprezintă mai puțin de 10% din totalul realizat in UE, a declarat Christoph Berg, senior economist la F.O. Licht, citat de Reuters.

Potrivit specialistului, mai trebuie indeplinite două condiții. Prima este creșterea productivității culturilor de rapiță, floarea-soarelui și porumb, folosite ca materii prime pentru producerea biodieselului. A doua condiție este reducerea incertitudinii politice, care poate afecta investițiile. Romania și Bulgaria "au guverne destul de instabile, care se schimbă frecvent și care iși modifică viziunea referitoare la biocombustibili, ceea ce creează un mediu de incertitudine, care nu este niciodată favorabil investițiilor pe termen lung", a adăugat Berg. Europa Centrală se specializează in obținerea bioetanolului, din cereale in Ungaria și Polonia din cereale, și din sfeclă de zahăr, in Cehia. Totuși, majoritatea exporturilor către primele 15 state UE vor viza biodieselul, pentru care va exista o cerere mai mare decat in cazul bioetanolului, anticipează analistul citat.

TOTUȘI, IMPORTURI. Pentru ca previziunea specialistului să se indeplinească ar mai fi de indeplinit o condiție: realizarea investițiilor in marile capacități de producție. Deocamdată, producția internă de biodiesel nu face față cererii. Pană cand iși va construi propria instalație, Petrom va cumpăra 20.000 de tone de biodiesel in acest an și 50.000 de tone anul viitor de la fabrica de la Lehliu a concernului portughez Martifer. Pe de altă parte, insă, Lukoil va importa din țările UE, pentru a respecta obligația de a pune in vanzare motorină cu un conținut de biodiesel de 2%, incepand cu 1 iulie. La Petrotel Lukoil Ploiești urmează să se construiască o fabrică cu o capacitate de 50.000 tone anual, după o investiție de 15 milioane de dolari. Și la Midia se va construi o fabrică, 60.000 tone/an, dar pană la finalizarea proiectului său, Rompetrol va cumpăra, prin licitații, o cantitate de 2.000 de tone de biocarburanți. După ce marii producători iși vor fi finalizat investițiile, Romania va produce circa 200.000 de tone, in 2008 și 300.000 de tone pană in 2010. Guvernul estimează cel puțin 400.000 de tone, bazandu-se pe mai multe proiecte mari. Printre proiecte se regăsesc și cele ale producătorilor de ulei Argus Constanța și Ultex Ţăndărei, dar și cel al firmei TCE 3 Brazi, din Piatra Neamț. Un joint-venture americano-canadian este interesat să deschidă o fabrică de bioetanol. Firma Autoelite din Baia Mare are deja o capacitate de 40.000- 45.000 de tone/an.

CALENDAR DE IMPLEMENTARE