Medical-Net este un program care monitorizează sistemul sanitar din Romania. Este ieftin, flexibil, eficient, cu informații la zi despre pacienți, medici, farmaciști, diagnostice, medicamente, analize medicale.... E pe masa ministrului Nicolăescu din decembrie 2006, care pană acum nu a formulat nici un răspuns.


Fundația Euroaction și Academia Oamenilor de Știință au elaborat programul Medical-Net, prin care medicul are acces la informații medicale complete. Medical-Net permite introducerea de noi date privind diagnostice și tratamente noi, putand fi urmărită toată viața medicală a pacientului. În felul acesta, medicul elaborează "fișa electronică a pacientului", care stă la baza conceptului denumit Registrul medical unic integrat.

TĂCERE. Monitorizarea pacientului este scopul principal al sistemului. "Am făcut public sistemul la nivelul medicilor de familie, al spitalelor, al asociațiilor medicale... Ni s-a părut normal ca Ministerul Sănătății să ne dea girul și să asigure finanțarea. Este un sistem care se perfecționează continuu. El costă, pe lună, aproximativ 45 de euro pe cabinet medical, farmacie sau secție de spital, cu comunicații incluse (taxe incluse la un serviciu de net suficient de bun)", precizează dr. Tudor Georgescu, medic specialist in chirurghie oro-maxilo-facială, unul dintre autorii acestui program.

Programul permite să știm ce terapii fac romanii, de ce boli suferă romanii, să știm totul despre medicii din Romania etc. "Cu aceste informații poți să faci programele de finanțare, de compensare, de plăți, de suportare a costurilor", spune dr. Tudor Georgescu.

Programul a fost prezentat ministrului Nicolăescu, premierului Tăriceanu. Dar tocmai cei care in nenumărate randuri au clamat lupta contra irosirii fondurilor in sistemul sanitar preferă tăcerea.

Probabil tocmai posibilitatea raportării prompte a tuturor serviciilor medicale taie elanul autorităților de a face lumină in sistemul sanitar.

Deocamdată, s-a constituit Centrul național pentru monitorizarea afecțiunilor cronice, in cadrul căruia s-au asociat Spitalele "Colțea" din București, "Sf. Spiridon" din Iași, Județean din Timișoara, precum și Universitatea "Ovidius" din Constanța. Din această săptămană, in secțiile Spitalelor "Colțea" din București, Sf. "Spiridon" din Iași "operează" sistemul Medical-Net in domeniul cancerului. Primele date vor fi "colectate" peste aproximativ o lună. "Noi ii vom ruga pe medicii de familie să folosească sistemul pentru a putea monitoriza pacienții. De asemenea vom ruga și alți medici din alte spitale să fie utilizatori ai sistemului. Pe medic, utilizarea acestui sistem nu-l costă mai mult de 15 euro, echivalentul unui pranz intr-o zi", spune medicul Tudor Georgescu.

20 DE MILIOANE DE FIȘE ELECTRONICE