Cunoscutul documentar tv „Memorialul durerii" se lanseaza astazi, la Humanitas, in varianta tiparita si pe DVD.

„Istoria care nu se invata in scoala" - pentru a o parafraza pe Lucia Hossu Longin - si care a fost prezentata ani de-a rindul intr-un serial difuzat de televiziunea publica este de astazi disponibila oricui doreste sa cunoasca trecutul recent. Aceasta gratie Editurii Humanitas, care a avut ideea de a oferi o varianta in volum si una pe suport digital a „Memorialului durerii".

In ambele variante, cei interesati pot gasi o selectie de 36 de episoade ale documentarului, din totalul de 120, realizate incepind cu 1991. Incursiunea in istoria postbelica a Romaniei incepe cu „Primii partizani" si „Baietii din munti", care s-au opus regimului comunist, continua cu episoade precum „Procesul elitelor politice", „Experimentul Pitesti", „Canalul mortii" si „Viteaza din Nucsoara" ca sa ajunga la cazurile disi-dentilor Paul Goma, Doina Cornea si Gheorghe Ursu.

Din culisele documentarului

In postfata cu titlul „Miercurea de cenusa", Lucia Hossu Longin ofera citeva detalii de culise ale realizarii documentarului. „Era o lupta contra cronometru pentru ca batrinii luptatori dispareau, inchisorile se renovau, suspect de repede, unele au si fost demolate, celulele condamnatilor la moarte deveneau incaperi cochete", povesteste autoarea, aratind ca documentarul care a consacrat-o „a fost gindit ca un mixaj intre document, depozitii orale si cercetare proprie".

Lucia Hossu Longin reaminteste de obstacolele generate de influentele politice, exercitate prin intermediul diferitelor conduceri ce s-au perindat la cirma TVR. Lansarea celor doua produse Humanitas va avea loc azi, la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman. Cartea costa 35 de lei, cele 10 DVD-uri 160 de lei, iar pachetul 180 de lei.