Conducerea celor doua Camere au hotarat ca joi la ora 9:00 sa inceapa dezbaterea privind suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei. Daca Basescu isi va da demisia, Vacaroiu a declarat ca va veni cu o noua echipa la Palatul Cotroceni

Secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a explicat procedura dupa care se va desfasura sedinta comuna de joi, pentru suspendarea sefului statului si a informat despre discutiile care au fost in cadrul Birourilor permanente.

Zgonea a precizat ca liderii Parlamentului au avut miercuri o dezbatere "extrem de importanta" legata de cele 24 de ore constitutionale in care trebuie convocata sedinta comuna. "S-a ajuns la concluzia ca actele CCR, indiferent ca sunt obligatorii sau doar avize, se publica in Monitorul oficial si apoi ele devin in cunostinta de cauza pentru toti cetatenii", a precizat secretarul Camerei, care a adaugat ca avizul CCR va fi publicat astazi in Monitorul Oficial.

Desfasuratorul sedintei

In cadrul sedintei de joi, fiecare parlamentar va primi un set de documente care include cererea de suspendare, raportul comisiei de ancheta, avizul CCR si proiectul de hotarire privind suspendarea presedintelui. Joi, la ora 9.00, sedinta va incepe cu prezentarea cererii de suspendare, apoi al raportului comisiei parlamentare de ancheta si al avizului CCR.

Presedintele va fi invitat de catre conducerea Parlamentului sa-si exprime opinia ori de cite ori va avea nevoie, seful statului avind optiunea de a trimite un material de raspuns in scris. Ulterior, grupurile politice vor avea 171 de minute pentru dezbateri, distribuite dupa algoritmul parlamentar astfel: PSD 53, PNL 31, PD 23, PRM 23, UDMR 11, PC 10, minoritatile 6, grupul independentilor 14 minute. Presedintele Rominiei, daca va decide sa participe la sedinta, va putea intervei oricind considera ca este necesar.

Dupa dezbateri urmeaza momentul votului secret cu bile, Zgonea precizind ca este nevoie de sustinerea majoritatii senatorilor si deputatilor, adica 235. "Daca va fi suspendat presedintele, se va inainta documentul catre CCR, aceasta este procedura. Cei doi presedinti de camera semneaza o hotarire", a explicat Zgonea. "Daca nu se intrunesc 235 de voturi, inseamna ca proiectul de hotarire nu este aprobat si atunci presedintele, cred, vor fi iar dezbateri juridice, propunerea de suspendare nu a fost aprobata", a continuat Zgonea.

Cit priveste cvorumul de incepere a sedintei, este nevoie de 235 de parlamentari in sala. Zgonea a afirmat ca daca joi nu se intruneste cvorumul, conducerea Parlamentului se poate intruni sa convoace o noua sedinta. "Nu cred ca la o dezbatere de asemenea importanta vor fi senatori sau deputati care vor lipsi fara un motiv intemeiat", a apreciat liderul Camerei.

Referitor la invitatia adresata presedintelui, de a participa la sedinta pe suspendare, Zgonea a precizat ca deocamdata Parlamentul nu are informatia daca seful statului va veni sau nu.

Zgonea a precizat ca, in cadrul dezbaterilor de miercuri din cadrul Birourilor permanente, s-a luat in discutie varianta desfasurarii sedintei comune in doi timpi, miercuri cu procedura de prezentare a tuturor materialelor si joi cu dezbaterile efective ale grupurilor politice, cu prezenta sau nu a presedintelui. "S-a ajuns la concluzia ca nu suntem in masura in acest moment ca presedintele sa-si aduca aportul fie scris, fie verbal in aceste dezbateri si in acelasi timp argumentul juridic a fost ca niciodata nu se analizeaza un singur text, fie din regulament, fie din Constitutie, ci se coroboreaza mai multe texte legislative. CCR spune ca orice act pe care domnia sa il emite, fie obligatoriu, fie doar aviz al CCR se publica in MOf. Odata cu publicarea in MOf, el devine oficial. Am consdierat ca cele 24 de ore vor curge de astazi, de cind acest aviz va fi publicat in MOf", a precizat Zgonea.

Update:

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat, ca el a fost desemnat de conducerea Parlamentului sa conduca sedinta plenului reunit al senatorilor si deputatilor.

Liderul PSD Mircea Geoana a anuntat, azi, ca parlamentarii social-democratii vor vota, la vedere, in favoarea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu.

Ultima ora:

PSD cere Curtii Constitutionale sa reanalizeze propunerea de suspendare

Liderul PSD, Mircea Geoana, sustine ca Traian Basescu a exercitat presiuni la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale prin intermediul SRI,SIE si al serviciului de informatii al MAI, iar Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, ar fi dat curs, prin culegere de informatii compromitatoare

PSD cere reanalizarea propunerii de suspendare a presedintelui Basescu, pentru ca, in opinia lui Mircea Geoana, decizia CCR a fost viciata de presiunile exercitate asupra judecatorilor Curtii.

PSD cere punerea sub acuzare a primului adjunct al sefului SRI, Florian Coldea, de catre Parchetul Militar.

Decizia Curtii Constitutionale privind suspendarea presedintelui afost publicata in Monitorul oficial

Curtea Constitutionala a publicat, miercuri, in MO, avizul negativ privind cererea de suspendare a presedintelui, in timp ce liderul PSD Mircea Geoana cerea Curtii sa reanalizeze propunerea de suspendare, invocind intimidarea judecatorilor de catre presedinte cu ajutorul SRI.

Decizia Curtii trebuia sa apara marti in Monitorul Oficial, conform declaratiei acordate NewsIn de directorul de coordonare, Crisanda Goga. Daca s-ar fi intimplat astfel, Parlamentul ar fi trebuit sa se intilneasca in sedinta comuna miercuri pentru suspendarea presedintelui. Publicarea a fost aminata, fara explicatii, pentru miercuri dupa-amiaza, iar Birourile Permanente au stabilit in cursul diminetii sa convoace joi sedinta comuna pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, deci in termenul de 24 de ore prevazut de Constitutie.

Decizia a fost publicata miercuri, la 17 minute dupa ce liderul PSD, Mircea Geoana, a cerut Curtii Constitutionale, intr-o conferinta de presa, sa reia dezbaterea cererii de suspendare care, in opinia lui, a fost viciata de presiuni si acte de politie politica savirsite de presedintele Traian Basescu impotriva unor judecatori ai Curtii, cu ajutorul serviciilor secrete, in special al SRI. Mircea Geoana a prezentat drept dovada un bilet holograf atribuit prim-adjunctului directorului SRI, Florian Coldea, cel care, la comanda presedintelui, ar fi ordonat stringerea de date compromitatoare despre unii dintre judecatorii Curtii.

Potrivit articolului 147, alineat 4 din Constitutie, "de la data publicarii, deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor". Daca Basescu isi da demisia, Vacaroiu va veni cu o noua echipa la Palatul Cotroceni

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat, azi, ca va veni cu o noua echipa la Cotroceni in cazul in care presedintele Traian Basescu isi va da demisia dupa ce va fi suspendat din functie si el va prelua postul de presedinte pentru trei luni pina la alegerile prezidentiale anticipate.

"Este vorba de o perioada mai lunga de 3-4 luni de zile si atunci va trebui schimbata garnitura la Cotroceni", a spus Vacaroiu, adaugind ca acest lucru este necesar deoarece sunt multe lucruri de facut, avind in vedere ca in luna septembrie trebuie organizat un summit NATO la Bucuresti.

Nicolae Vacaroiu a precizat ca, in cazul in care Traian Basescu va fi suspendat pentru o perioada de 30 de zile, nu se va pune problema de a se muta la Cotroceni si va gestiona problemele prezidentiale din biroul sau de la Senat.

Vacaroiu a mai declarat ca nu si-ar fi dorit sa tina locul sefului statului, dar ca are experienta necesara pentru a gestiona problemele curente legate de institutia prezidentiala, in cazul in care presedintele Traian Basescu va fi suspendat din functie.

"Conform Constitutiei, eu voi fi presedinte interimar, Bogdan Olteanu ar putea veni in aceasta functie daca eu am o problema. Eu sunt sanatos, dar am o problema foarte importanta ca joia si miercurea am tenis si nu stiu daca mai am timp", a glumit Vacaroiu.

Citeste si:

Presedinte-jucator cu patalama

Teoretic, PSD are voturile

Basescu ameninta cu demisia contra cronometru