Implementarea Directivei privind colectarea deseurilor electrice si electronice este foarte lenta intrucat doar o asociatie colectiva cu responsabilitati in acest domeniu a solicitat autorizatia de la Ministerul Mediului, a afirmat ministrul mediului
Implementarea Directivei privind colectarea deseurilor electrice si electronice este foarte lenta intrucat doar o asociatie colectiva cu responsabilitati in acest domeniu a solicitat autorizatia de la Ministerul Mediului, a afirmat ministrul mediului Attila Korodi intr-un interviu acordat NewsIn.
Potrivit lui Korodi, din cele trei asociatii colective care si-au declarat intentia de a prelua responsabilitatile de colectare si reciclare ale producatorilor de echipamente electrice si electronice, numai una a solicitat si a obtinut autorizatia de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). "La ora actuala avem o singura autorizatie, data la sfarsitul lunii trecute, pentru EcoTic. insa celelalte doua - Ceced Romania si Recolamp - nici nu au depus documentatia de autorizare, asa incat am inceput verificarile si vom fi foarte drastici", a completat ministrul.
Totusi, Korodi a afirmat ca nu este totul pierdut, intrucat tinta finala pentru indeplinirea acestor masuri este sfarsitul anului 2008.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), cele trei structuri care intentioneaza sa preia responsabilitatile de colectare si reciclare ale producatorilor de echipamente electrice si electronice, sunt grupate in trei mari categorii: produse ITC (gri, respectiv echipamente informatice si de telecomunicatii), produse albe si maro (adica aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni si de larg consum) si echipamente de iluminat.
Eco Tic va prelua responsabilitatile producatorilor de produse ITC, avand afiliati 85 de producatori, respectiv echivalentul a aproximativ 80% din piata din Romania. Printre numele celor afiliati acestei structuri se afla HP Romania, LG Electronics Romania, Panasonic Romania si Philips Romania.
in privinta produselor albe si maro, structura care s-a angajat sa preia responsabilitatile de colectare si reciclare este Ceced Romania, ai carei membri fondatori sunt Amica, Arctic, Candy Hoover Electrolux, Gorenje, Indesit. Acestia reprezinta aproximativ 70-80% din piata de echipamente electrocasnice si de larg consum din Romania.
Pentru echipamentele de iluminat, structura aferenta este Recolamp, fondata de Philips Romania, Osram, Narva, General Electric, respectiv echivalentul a 80-90% din piata de profil din Romania.
Ministrul mediului se declara nemultumit si de lipsa de initiativa a autoritatilor locale in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor asumate de Romania din acest punct de vedere.
La inceputul lunii martie, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Mihai Toti, declara ca doar patru primarii au depus proiecte pentru realizarea unor puncte de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEE), desi, pana la finele anului 2008, rata medie de colectare selectiva a acestora este de patru kilograme pentru fiecare persoana.
Totodata, Mihai Toti a mai explicat ca obiectivele stabilite prin normele europene de colectare a patru kilograme de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor "dau batai de cap multor state europene".
Potrivit Hotararii de Guvern 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, rata medie anuala de colectare selectiva a deseurilor electrice si electronice este de patru kg/cap de locuitor. De asemenea, actul normativ prevede indeplinirea unor obiective intermediare. Astfel, pana la sfarsitul anului 2006, rata medie de colectare a deseurilor trebuia sa fie de doua kg/cap de locuitor, iar la sfarsitul acestui an va trebui sa fie de trei kg/cap de locuitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.