Departamentul Apararii din SUA a recomandat, in 2003, unei firme private, contractor in Irak, sa o trimita cu bursa de studii in Irak pe Shaha Ali Riza, amanta sefului Bancii Mondiale.

Firma respectiva, Corporatia Internationala de Aplicatii Stiintifice (SAIC), a anuntat ieri ca a fost indrumata sa o angajeze pe Riza de biroul secretarului adjunct pentru politica din Departamentul Apararii. Seful acelui birou era, la vremea respectiva, Douglas Feith, subordonat al lui Wolfowitz. Ea a plecat timp de o luna la studii in Irak, pe un subiect legat de procesul de reconstructie. Dupa vizita in Irak, Riza le-a povestit membrilor biroului executiv al Bancii despre eforturile de reconstructie din Irak, dupa invazia americana si in special despre statutul femeilor in aceasta tara, dupa cum a relatat seful ei de la acea vreme. Avocatul care o reprezinta pe Riza, Victoria Toensing, a replicat insa ca femeia a plecat in Irak ca voluntar si si-a luat concediu de la Banca Mondiala, platind din propriile venituri cheltuielile din aceasta perioada.

Sustinere de la Bush

Riza se afla in centrul unei controverse la Banca Mondiala, dupa ce presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, a promovat-o in functie in 2005 si i-a marit salariul pentru ca ii era amanta. La sosirea sa la conducerea bancii, Wolfowitz i-a acordat o crestere salariala de 200.000 de dolari iubitei sale. Fost responsabil pentru comunicare al Bancii pe Orientul Mijlociu, ea a fost detasata la Departamentul de Stat in 2005, dupa preluarea functiei de catre Wolfowitz.