Universitățile de stat din București ar putea beneficia in curand de un sistem de gestiune separată a deșeurilor, care face posibilă reciclarea acestora. Sistemul a fost implementat pană acum la ASE.


Proiectul EcoAssist a fost implementat in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București incepand din mai 2005. EcoAssist a făcut trecerea la un sistem de gestiune separată și reciclare a deșeurilor. Astfel, pe holurile instituției au fost amplasate pană de curand prize de cate trei pubele in care se puteau arunca separat hartie/carton, PET (sticle de plastic și ambalaje de snacks-uri, croissant etc.) și alte deșeuri menajere.

ABSOLVENTA. Ideea proiectului aparține unei absolvente a ASE, Liana Buzea, care a lucrat patru ani pentru punerea in practică a EcoAssist. "M-am documentat asupra modului de realizare, implementare și coordonare de proiect și am studiat traseul deșeurilor in procesul de reciclare". Ea este insă mulțumită că, in ciuda efortului susținut pe care l-a depus pentru realizarea EcoAssist, a reușit să atragă in parteneriat societatea de salubritate REBU, care a ridicat separat deșeurile de hartie și PET-urile din ASE și le-a transportat la mai multe firme specializate in vederea reciclării.

Anul trecut, media de colectare selectivă in ASE a deșeurilor reciclabile a fost de 30%.
Liana spune că in prezent a reușit să atragă susținerea Ministerelor Mediului și Dezvoltării Durabile și al Educației și Cercetării pentru extinderea EcoAssist in cadrul tuturor instituțiilor de invățămant interesate. "Doresc să inscriu proiectul la programele de accesare a fondurilor europene", a promis Liana, conștientizand că această inițiativă va avea efecte pozitive, deoarece "printre prioritățile Planului Național de Dezvoltare 2007-2013 se numără și protejarea și imbunătățirea calității mediului".