Produsul analizat conține un aditiv cu o mulțime de efecte adverse: dureri de cap, greață, sensibilitate crescută a organismului.


Tagliatlle alla carbonara de la Băneasa conțin: "Tăiței de grau dur 75%, sos deshidratat 25% (bacon 5%, grăsime vegetală, lactoză, sare, proteină din lapte, sirop de glucoză, branză, proteină hidrolizată de soia și porumb, amidon de cartof, potențiator de aromă: monosodiu glutamat, arome, piper, pătrunjel)". Valorile nutriționale sunt: valoare energetică 1681kj/398 kcal, proteine 12,1 g, glucide 67 g, lipide 9,1.

ANALIZĂ. Produsul analizat este fabricat pe bază de grau dur, care are calități nutriționale superioare graului obișnuit. Producătorul nu specifică dacă grăsimea vegetală este sau nu hidrogenată. Acest lucru ne-ar permite să facem o analiză mult mai amănunțită a produsului analizat, avand in vedere că, in cazul in care grăsimea este hidrogenată, organismul poate suferi. Se știe că in Statele Unite ale Americii acestea sunt interzise, pentru că sunt foarte periculoase pentru om. În compoziția produsului analizat mai intră și un potențiator de aromă — glutamat monosodic E 621, care poate produce unele efecte adverse persoanelor sensibile. Durerile de cap, greața și senzația de slăbiciune sunt cele mai des intalnite, ne spune prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Trebuie să avem grijă ca acesta să nu fie ingerat din mai multe surse, glutamatul monosodic fiind prezent in mai multe produse alimentare de pe piață. Este un produs din categoria pastelor făinoase cu densitate energetică ridicată și cu un conținut ridicat de glucide. Nu este indicat diabeticilor, iar persoanele supraponderale și obeze il vor consuma cu moderație. Interzis suferinzilor de celiachie, mai recomandă specialistul nostru.