Degustare à la française

Francezii au venit să cunoască vinurile romanești. Și au inceput cu o degustare, indrumați de renumitul oenolog inginer doctor, Ion Pușcă.


Reprezentanți ai Camerei de Agricultură din Rhône și ai Institutului de Cooperare cu Europa Răsăriteană din Franța au venit pentru o săptămană in Romania pentru a cunoaște vinurile autohtone. În programul lor intră printre altele vizite la principalele podgorii romanești și intalniri cu membrii Organizației Naționale Interprofesionale Vinivicole, ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vin.

VINURI AUTOHTONE. Prima vizită făcută de delegația franceză a fost la Casa Vinului – Dr. Pușcă. Acesta le-a pregătit spre degustare unele dintre cele mai importante vinuri romanești: Cramproșie, Francușă, Fetească Regală, Grasă de Cotnari. Pe langă degustarea propriu-zisă, oenologul roman le-a dat francezilor și cateva repere geografice și istorice pentru a putea plasa vinul cat mai bine in viniviticultura romanească. Pentru a le oferi francezilor o imagine cat mai bună asupra vinurilor noastre, doctorul Pușcă a ales vinuri din toate regiunile viniviticole romanești și din ani diferiți. Grasa de Cotnari din 1984 a avut cel mai mare succes. Majoritatea celor prezenți au comparat vinurile romanești cu cele din Franța. Degustarea a avut efectul dorit, francezii fiind incantați de vinurile noastre. Acest lucru este cu atat mai important cu cat șase din cei opt membri ai delegației sunt viticultori.