Dacă vă "măcina" curiozitatea să știți cat de culți suntem noi, romanii, față de alți europeni, ei bine, aflați că nu suntem nici cei mai "fraieri", dar nici cei mai "tari".


Aceasta ar fi pe scurt concluzia la care au ajuns specialiștii Centrului de Studii și Cercetări in Domeniul Culturii, in cadrul unei analize date ieri publicității.
Studiul intitulat "Statistici comparative ale sectorului cultural din Romania și din cateva țări europene" și realizat in colaborare cu Institutul Național de Statistică a fost alcătuit luandu-se spre cercetare cinci "zone" culturale de bază: bibliotecile publice, producția de carte, muzeele, instituțiile de spectacol și cinematografia. Astfel că, dacă la primele patru "stăm așa și așa", adică nici prea rău, dar nici prea bine, la cel din urmă capitol – cinematografia –, situația este de-a dreptul dezastruoasă.
Responsabile pentru acest lucru sunt, in opinia cercetătorilor și a ministrului Culturii și Cultelor – Adrian Iorgulescu, privatizarea intarziată a domeniului, lipsa banilor și consumul redus de film al publicului in sălile de cinema, in special in mediul rural, majoritar in Romania.
"Cel mai prost stăm in materie de cinematografie, mai prost chiar decat bulgarii. De 17 ani nu s-a făcut nimic in materie de distribuție de film. Baza materială este la pămant. Majoritatea sălilor au devenit carcase. În țările foste comuniste s-a făcut privatizare. În Romania, nu", a declarat Iorgulescu.