Peste 46% dintre romani traiau, in 2005, in zone rurale, proportie mult mai ridicata decat media inregistrata in statele cu venituri medii spre ridicate, in care se incadreaza si Romania, si similara cu cea din tari precum Gambia, Camerun, Angola sau
Peste 46% dintre romani traiau, in 2005, in zone rurale, proportie mult mai ridicata decat media inregistrata in statele cu venituri medii spre ridicate, in care se incadreaza si Romania, si similara cu cea din tari precum Gambia, Camerun, Angola sau Jamaica, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale (BM).
Ponderea populatiei Romaniei din zone rurale era, in 2005, de 46,3% din total, in crestere fata de nivelul din 1990, de 45,7%, se arata intr-un studiu al institutiei financiare internationale, care analizeaza o serie de indicatori de dezvoltare. Media statelor cu venituri medii spre ridicate era de 28%, in timp ce media zonei euro era de 26,7%, se arata in studiul BM, citat de Mediafax. Ponderea populatiei din zone rurale din Romania era una dintre cele mai ridicate din regiunea est-europeana, peste cea din Bulgaria (30%), Ungaria (33,7%) sau Polonia (37,9%), dar sub media din Slovenia (49%) si Moldova (53,3%).In statele cu venituri medii spre ridicate, ponderea populatiei rurale era de 28%. La nivelul anului 2005, terenurile arabile detineau, in Romania, o pondere de 40,4% din total, comparativ cu 8,9% din media statelor cu venituri medii spre ridicate. Zonele impadurite insa reprezentau 27,7% din total, sub media tarilor din aceeasi categorie, de 37,2%.
Educatia si Sanatatea, ultima grija a statului
Cheltuielile alocate de Romania pentru Educatie si Sanatate ca pondere in PIB se situau, la nivelul anilor 2005 si 2004, la cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana, fiind, de asemenea, si printre cele mai reduse din regiune, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. In 2005, cheltuielile pentru Educatie reprezentau 3,6% din PIB, sub nivelul mediu de 4,6% inregistrat in statele cu venit mediu spre ridicat, categorie in care se incadreaza si Romania, se arata in raportul anual al institutiei financiare internationale privind indicatorii de dezvoltare la nivel global. Penultimul loc in UE a fost ocupat de Grecia, cu cheltuieli reprezentand 4% din PIB. Bulgaria a alocat pentru educatie 4,2% din PIB, Ungaria 5,9%, iar Polonia 5,6%.Romania s-a situat pe ultimul loc si in ceea ce priveste cheltuielile pentru Sanatate. Astfel, in 2004, un procent de 5,1% din PIB a fost directionat catre Sanatate, comparativ cu media de 6,6% in statele cu venituri medii spre ridicate. Bulgaria a alocat in 2004, pentru Sanatate, 8% din PIB, Ungaria 7,9%, iar Polonia 6,2%. Tot la nivelul anului 2004, cheltuielile pe cap de locuitor in domeniul sanatatii se ridicau, in Romania, la 178 de dolari, in timp ce media din statele cu venituri medii spre ridicate era de 342 dolari. Sumele similare din Bulgaria erau de 251 de dolari, in Polonia de 411 dolari, iar in Ungaria de 800 de dolari.
13% din romani traiesc cu doi dolari pe zi
Romania nu dispune de date mai bune nici in ceea ce priveste indicele saraciei extreme - care analizeaza situatia populatiei cu un venit zilnic situat sub 2,15 dolari. Astfel, la nivelul anului 2003, aproape 13% dintre romani traiau cu mai putin de 2,15 dolari pe zi, fata de 6,1% bulgari, 2% ungari, polonezi sau cehi.Dintre statele din regiune, Moldova a raportat date mai pesimiste, 20,9% din populatie dispunand de mai putin de 2,15 dolari pe zi. Potrivit Bancii Mondiale, 12,9% dintre locuitorii statelor din Europa si Asia Centrala se traiau in saracie extrema, ceea ce reprezenta, la nivelul anului 2003, 6,1 milioane de persoane. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.