Liderul Grupului liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson, s-a aflat ieri la Bucuresti si a acordat un interviu in exclusivitate ziarului ZIUA. Watson si-a exprimat convingerea ca Guvernul Tariceanu II are resurse pentru a continua refo
Liderul Grupului liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson, s-a aflat ieri la Bucuresti si a acordat un interviu in exclusivitate ziarului ZIUA. Watson si-a exprimat convingerea ca Guvernul Tariceanu II are resurse pentru a continua reformele necesare - iar raportul Comisiei Europene din luna iunie privind progresele Romaniei in domeniul Justitiei va fi unul "critic, dar prietenesc".
S-au facut auzite voci care au sustinut ca reformele din Romania ar putea fi intarziate cu noul guvern - care este parerea dvs?
Este clar ca daca exista un nou guvern este nevoie de ceva timp pentru ca noii ministri sa se adapteze cu noua lor functie. Insa eu m-as gandi mai degraba la exact opusul: reformele ar putea fi implementate mai repede cu noii ministri, deoarece nu mai exista tensiunile din cadrul coalitiei guvernamentale, care exista inainte de atingerea unui acord. Mie, ca unui observator din afara, mi se pare ca de fiecare data cand premierul vroia sa faca ceva, presedintele il bloca. Daca nu mai exista aceasta situatie, probabil ca procesul de reforma se va accelera.
Spuneti ca exista un conflict politic la Bucuresti?
Acum mai putin ca inainte, in sensul ca guvernul este acum compus aproape in intregime din membri ai partidului premierului, iar ceilalti membri ai cabinetului sustin acest partid, in loc sa obstructioneze procesul. Astfel ca ma astept ca procesul de reforma sa se accelereze in loc sa fie franat, iar acesta este un lucru pe care noi il salutam.
In luna iunie va fi publicat un raport al Comisiei Europene privind progresul reformelor din justitie. Cum apreciati ca va arata acest raport?
Cred ca toata lumea recunoaste faptul ca acesta este un domeniu in care Uniunea Europeana a fost ingrijorata ca progresul nu a fost la fel de rapid pe cat ar fi trebuit sa fie. Acum avem un nou ministru al Justitiei, avem un Guvern hotarat sa transforme integrarea in Uniunea Europeana intr-un succes si avem si o Uniune Europeana care intelege Romania ceva mai bine, cred ca o parte a procesului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana este ca am inceput sa apreciem o parte a dificultatilor care au fost intampinate in cadrul procesului de reforma. Astfel ca ma astept ca acest raport sa fie critic, insa prietenos - in sensul ca va recunoaste ca mai este nevoie de eforturi in procesul de reforma, insa prietenos in sensul ca ne aflam pe drumul cel bun.
Este posibil ca dupa acest raport sa fie activata clauza
de salvgardare?
Cred ca este foarte improbabil. Daca asa ceva s-ar intampla ar fi un semn ca ceva serios a avut loc si ca este nevoie de actiune. Insa cel mai probabil raportul va recunoaste domeniile in care s-au facut progrese si va promova progresul in alte domenii. Nu este un caz in care intreaga Uniune Europeana judeca Romania ca pe un elev nesilitor, ci este un caz in care intreaga Uniune Europeana lucreaza impreuna cu Guvernul Romaniei pentru ca incerca sa depaseasca dificultatile existente. Si exista un proces asemanator in desfasurare si cu Bulgaria, in acest moment.
Pentru ca ne aflam la acest capitol al reformelor si justitiei: foarte multe ziare europene au deplans faptul ca Monica Macovei nu se regaseste in noul Guvern...
Cred ca nu exista nici o indoiala ca Monica Macovei este o persoana foarte talentata si creativa si va fi dificil sa fie inlocuita. Insa intr-un minister, intr-un Guvern e nevoie de mai mult de talent si creativitate - e nevoie sa poti lucra alaturi de alti oameni intr-o intreprindere comuna si sper ca noul ministru va putea realiza acest lucru.
Prima problema aparuta intre Bruxelles si Romania a fost chestiunea impozitarii masinilor second-hand din tarile Uniunii. Care sunt sansele ca Romania sa pastreze aceasta taxa?
Este clar ca este nevoie de discutii intre Romania si Comisia Europeana, cred ca va dificil pe termen lung pastrarea taxei, dar si pe termen scurt exista posbilitatea unei perioade de tranzitie.
In cadrul presedintiei germane a UE, Marea Neagra a devenit unul din subiectele principale pe agenda comunitara. Cum ar putea contribui Romania la acest subiect?
Romania reprezinta o cheie pentru problemele de la Marea Neagra - in mod similar cu probelemele cu care am avut de-a face in Marea Mediterana atunci cand Grecia si Spania au aderat la UE. Am avut de-a lungul timpului o poluare, epuizarea rezervelor de peste in Marea Mediterana - iar pentru Marea Neagra Romania poate colabora cu Bulgaria si celelalte tari pentru a progresa. De asemenea este nevoie de colaborare cu alte tari democratice care ar putea continua sa polueze pentru o perioada. Insa cu cat Marea Neagra devine o limita a Uniunii Europene, vom avea mai mult succes.
Stiti ca cativa liberali din Republica Moldova au fost arestati de curand - cum calificati situatia politica din Republica Moldova?
Cred ca este una dintre cele mai dificile situatii cu care are de-a face Uniunea Europeana. Nu exista indoiala ca daca vom reusi sa aducem Moldova in familia natiunilor democratice, nu am avea de-a face cu astfel de situatii si am putea progresa in multe alte probleme. Din pacate o mare parte a lumii ramane sub control autoritar, si acesta este cazul si in Republica Moldova.
Acest conflict dintre presedinte si premier are loc chiar acum si in Ucraina, intr-o forma mai acuta - credeti ca este ceva asemanator cu ceea ce se intampla in Romania?
Nu. Nu as asemana cele doua situatii. Cred ca diferentele sunt acestea: revolutia democratica a Romaniei a fost una de succes, revolutia democratica a Ucrainei a avut succes doar pe jumatate. Vreau sa spun ca un nou consens a fost stabilit in Romania dupa revolutie care a adus Romania pe o cale clara a reformelor pentru Uniunea Europeana. Cred ca in Ucraina acest consens nu a fost inca atins - este o tara foarte divizata, atat geografic cat si prin oamenii care se uita spre un viitor diferit si cei care se uita la un trecut legat de sovietici. Cred ca ucrainenii trebuie sa atinga un consens pentru a pasi inainte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.