Cele două camere ale Parlamentului se vor reuni maine in ședință comună pentru a decide prin vot asupra propunerii de suspendare a președintelui Băsescu, a declarat ieri președintele Senatului Nicolae Văcăroiu, explicand procedura care va fi aplicată după primirea motivației Curții Constituționale.


Conform lui Văcăroiu, termenul de 24 de ore in care Parlamentul este obligat să organizeze ședința comună se va calcula cu incepere de azi-dimineață, cand se preconiza publicarea motivației CC in Monitorul Oficial. În privința prezenței președintelui Băsescu la ședința de maine,
Văcăroiu spune că șeful statului trebuie obligatoriu invitat, Palatul Cotroceni anunțandu-l de altfel că deplasarea in Macedonia stabilită pentru maine a fost anulată. Decizia Parlamentului, exprimată prin vot, va fi luată numai după ce va fi ascultată poziția pe care o va exprima președintele. "Președintele, vă reamintesc, a spus că nu există incălcare gravă sau mai puțin gravă. Orice incălcare a Constituției este foarte gravă, deci trebuie să ținem cont de ce a spus președintele", a conchis Văcăroiu. Dacă Parlamnetul reunit va adopta hotărarea de suspendare a președintelui, decizia va fi trimisă Curții Constituționale, pentru a se verifica dacă au fost respectate toate procedurile. Doar după primirea OK-ului CC in această privință Parlamentul va trimite decizia de suspendare la Monitorul Oficial, din momentul publicării ei urmand ca, in teremen de 30 de zile, să fie organizat referndumul.

DEVANSARE. Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Sergiu Andon, l-a contrazis insă pe președintele Senatului. Andon a spus, conform Mediafax, că ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului trebuie să fie convocată, potrivit Regulamentului, in termen de 24 de ore de la primirea avizului de la Curtea Constituțională. Andon a arătat că are două argumente in sprijinul afirmației sale. Primul ar fi că "aceasta este litera Regulamentului ședințelor comune ale celor două Camere, in care nu se folosește verbul «a se publica»". Al doilea argument oferit de președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților este că ora la care este convocată ședința comună nu poate fi decisă după acțiunile Monitorului Oficial. Sergiu Andon a precizat că termenul in care trebuie să fie convocată ședința comună a celor două Camere poate fi calculat prin notarea orei inscrise pe avizul primit de Parlament de la Curtea Constituțională.