Tribunalul Bucuresti a admis, ieri, despagubirea lui Miron Cozma cu 10.000 de euro pentru reincarcerarea sa si pentru cele sase luni de inchisoare executata in urma anularii ordinului de gratiere dat de fostul sef al statului, Ion Iliescu, in decembr
Tribunalul Bucuresti a admis, ieri, despagubirea lui Miron Cozma cu 10.000 de euro pentru reincarcerarea sa si pentru cele sase luni de inchisoare executata in urma anularii ordinului de gratiere dat de fostul sef al statului, Ion Iliescu, in decembrie 2004. Decizia luata de magistrati nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs. Avocatul lui Cozma, Adrian Roseti, citat de Rompres, a declarat ca a stabilit cu clientul sau un prag minim convenabil, diferit de cei 4 milioane de euro ceruti initial, insa suma fixata de Tribunalul Bucuresti este mult sub acest prag. Roseti a precizat ca este foarte probabil ca Miron Cozma sa faca apel impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, deoarece suma de bani primita este, in opinia sa, foarte mica.
"Atac" la familie
Fostul lider al minerilor a sustinut in fata judecatorilor ca prin reincarcerarea lui, familia sa a fost prejudiciata atat moral si psihic, cat si material. Totodata, potrivit Mediafax, el a spus ca, in momentul in care a fost arestat, avea cel putin trei surse de venit: un salariu pentru ca era liderul minierilor din Valea Jiului, un al doilea de la Confederatia Sindicatelor din Minerit Sfanta Varbara si ca presedinte al clubului de fotbal Jiul. Mai mult, pentru a le explica magistratilor de ce solicita patru milioane de euro, Cozma a relatat si potentialele surse de venit, inainte de a fi arestat gandindu-se la mai multe proiecte, printre care o banca a minerilor, ridicarea unei catedrale finantate de mineri sau un fond de pensii private pentru mineri. Pe de alta parte, Cozma a spus ca asocierea in presa a numelui sau cu cel al clanului Camatarilor i-a afectat reputatia in Valea Jiului, unde era cunoscut ca un justitar. In privinta familiei sale, fostul lider al minerilor a spus ca fiul sau a suferit tulburari psihice in urma reincarcerarii lui, motiv pentru care a urmat un tratament cu antidepresive si calmante, fapt confirmat si de martorul Sentiu Alexandru.
Liber 24 de ore
Miron Cozma a dat in judecata statul roman, cerand despagubiri de patru milioane de euro, pe motiv ca a fost detinut ilegal 178 de zile, in perioada decembrie 2004 - iunie 2005, dupa ce a fost gratiat de Ion Iliescu. In 16 decembrie 2004, in ultimele zile de mandat prezidential, Ion Iliescu l-a gratiat pe "Luceafarul Huilei", pentru cei 18 ani de inchisoare la care acesta a fost condamnat. A fost emis Decretul de gratiere nr. 1164 din 16.12.2004 prin care au fost iertate de pedepsele cu inchisoarea 41 de persoane, printre care si Miron Cozma. Acesta, ca si majoritatea persoanelor de pe lista cu gratiati, au fost pusi imediat in libertate. Reactia opiniei publice a fost extrem de dura, astfel incat Ion Iliescu a emis un alt decret de revocare al celui anterior. Astfel s-a pornit o vanatoare fara precedent de gasire a tuturor celor eliberati pentru a fi rearestati si adusi inapoi la penitenciare. Cozma a fost retinut, dupa numai 24 de ore de libertate, pe 17 decembrie 2004, in apropierea vilei sale din Timisoara si apoi reincarcerat.
Incercari de eliberare conditionata
Miron Cozma a incercat in mai multe randuri sa obtina eliberarea conditionata, dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor fostului lider al minerilor. Acesta fusese condamnat pentru implicarea in doua mineriade: sapte ani si 11 luni inchisoare (pedeapsa executata deja pentru mineriada din 1991) si zece ani de inchisoare (pedeapsa aplicata de instanta suprema pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999). In 9 ianuarie 2007, Judecatoria sectorului 5 Bucuresti admisese propunerea comisiei speciale a Penitenciarului Rahova de eliberare conditionata a fostului lider al minerilor, considerand ca Miron Cozma, care a executat peste 3300 de zile de inchisoare, a dat dovada de indreptare a comportamentului sau antisocial. Decizia a fost atacata cu recurs, atat de Parchet, cat si de Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR). In 20 februarie, instanta Tribunalului Bucuresti admitea recursul Parchetului, astfel incat Miron Cozma urmeaza sa-si ispaseasca pedeapsa in intregime, el trebuind sa mai stea dupa gratii opt luni si jumatate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.