Articolul meu "Șterpelim deja din portofelele UE", publicat acum două săptămani, m-a făcut vrednic de antipatia mai-marilor Vămii, m-a așezat in vizorul unor inalți funcționari din sistemul finanțelor și m-a inscris pe lista de așteptare a unei firme care se ocupă cu securizarea frontierelor. Cei care mă amenință sub iscălitură sau telefonic au grijă să imbrace glonțul in catifeaua admirației pe care o incearcă pentru poetul din mine. "Am tot respectul și admirația pentru profilul dumneavoastră literar" este inceputul depeșei pe care mi-o adresează domnul Mircea Tudor, manager al unei firme romanești și reprezentant al unei firme străine lezate in interese. Domnul Diaconu, șeful Vămilor, m-a găsit iute telefonic după articolul cu pricina, dar
a fost imposibil să se mai țină de
cuvant pentru o intalnire lămuritoare. Mai-marele Vămilor, care se declară la randu-i pasionat de
poeziile mele, mărturisește că in tinerețe a cochetat și domnia sa
cu versul. Iată un poet la Vămi!
Din păcate, de două săptămani se pitește in spatele unei secretare politicoase și sub paravanul unei eterne chemări la Ministerul Finanțelor. Din cate știu, prin comasare, ministerul a revenit liberalului Varujan Vosganian. Culmea, ministru este tot un poet.

Ce zicea articolul meu? Că prin dibăcia unor șmecherași, prin intocmirea abilă a unor caiete de sarcini șterpelim deja din banii Uniunii Europene care au destinația securizării frontierelor Romaniei. Exemplificam cu licitația pentru achiziționarea unor scannere care citesc in burta tir-urilor și containerelor cu marfă orice particulă care ar indica microbul unei fărădelegi. Introducerea, aproape nevinovată, a amănuntului ca respectivele ustensile să incapă intr-un camion mic, cu două osii, elimină din start majoritatea competitorilor, firme mari in domeniu. Astfel de licitații, formale, cu caștigător știut, au loc la tot pasul, mă avertizează un coleg. Blegul de mine intuia niște lucruri, dar și-a ferit condeiul de manăriile din afaceri. Am preferat să pun mustăți portretului scălamb al politicienilor. De altfel, este și indemnul celor care mă agresează acum, pe diverse căi. Matale ești poet, ține-te de "Bună seara, iubito" și lasă-ne pe noi in pace, că nu te pricepi.

Nu mă pricep, recunosc. Îmi permit insă o analiză mai mult literară a scrisorii cu care mă amenință domnul Mircea Tudor. "Ceea ce nu știți dvs. sau ignorați cu bună știință este că scannerele despre care vorbiți urmează să fie folosite pentru securizarea frontierei de nord, est și sud-est, toate caracterizate ca fiind zone muntoase sau deluroase, cu infrastructură rutieră deficitară și in care scannerele promovate de dvs. nu au acces din motive de dimensiuni și greutate"... și apoi mai jos.

"Nu sper intr-un deontologic drept la replică, dar sunt convins că o minimă aplecare asupra conținutului scrisorii mele ar trebui să vă pună pe ganduri și, dacă gandind ve-ți (sic!) avea ceva nelămuriri, vă stau la dispoziție." Numărul telefonic pe care mi-l livrează domnul Tudor, recomandat manager, tace mereu. Domnule Tudor, nu mă supăr rău pe dumneavoastră, fiindcă ați crăcănat cuvantul "veți", introducandu-i in viscere proțapul dureros al unei linii. Mă supăr insă pentru că mă considerați neghiob. Vămile, m-am interesat, pentru care se fac licitații se cheamă Albița, Siret, Giurgiulești (langă Galați), Halmeu, Moravița (langă Timișoara). Nici o astfel de vamă nu-i cocoțată pe Ceahlău.
De la Regionala Drumurilor suntem informați că toate șoselele spre aceste vămi sunt accesibile
TIR-urilor de mare tonaj. De unde ați scos munții și prăpăstiile? Șmecheria celor două osii a starnit alaltăieri un scandal la sediul Poliției de Frontieră. Furios, reprezentantul unei mari firme nemțești a arătat că "ce dorește vama nu este nici măcar un scanner, ci o jucărie fără claritate".
Ce a răspuns reprezentantul Vămii?
Că nu ințelege, fiindcă nu știe englezește. Bravos! Caietul de sarcini de care răspunde este redactat in limba engleză!

Mă rugam, scriind acel prim
articol, ca nimic să nu fie adevărat.
Din păcate, o avalanșă de confirmări amplifică primele mele informații, iar gazetarii specializați vor scoate in curand la lumină porcării incredibile.

Alo, Varujan, ești pe fir? Uită că ești poet și scoate harabnicul. Altfel o să te creadă și pe tine fraier.