Chioșcurile de epocă din Parcul Cișmigiu au devenit o afacere de familie. Fosta Întreprindere de Cofetării și Răcoritoare le-a vandut acum 17 ani unei foste angajate a firmei. Jurnalul Național a solicitat Primăriei Capitalei informații cu privire la situația chioșcurilor. Primăria i-a solicitat pe "proprietari" să răspundă la intrebările noastre.


La data de 5 septembrie 1990, fosta Întreprindere de Cofetării și Răcoritoare (ICR) i-a vandut Cameliei Temneanu, devenită Halas la scurt timp, mai multe bunuri: o fripteoză, un aparat de făcut floricele, un robot și alte obiecte din aceeași categorie. Anexat la contractul de vanzare-cumpărare, ICR vinde printre alte bunuri mobile și 12 chioșcuri situate in parcurile Cișmigiu, Herăstrău, Moghioroș și la Grădina Zoologică. Anexa nu are nici o ștampilă de la notar. În anul 1992, Camelia Temneanu se căsătorește cu Vasile Halas, care fusese gestionar la ICR incă din anul 1981. Tot in același an, familia Halas inființează SC CAPIVOX ALEXIM SRL. La sfarșitul anului 1990, ICR avea să se reorganizeze devenind SC Fraga SA, iar angajat ca gestionar avea să fie tot Vasile Halas, pană in anul 1993. "Chioșcurile fac parte din mobilierul istoric al parcului. Noi le-am cumpărat ca mijloace fixe. Era o intreprindere de stat cu cateva mii de angajați. Mie mi le-a vandut o comisie. Soțul a mai lucrat la ICR 1 pană in anul 1993. Ulterior ne-am căsătorit", ne-a declarat Camelia Halas. În anul 1993, Camelia incheie cu SC CAPIVOX ALEXIM SRL un contract de comodat prin care dă in folosință gratuit patru chioșcuri din Parcul Cișmigiu, situate La Pod, Debarcader, Fanfara 1 și Fanfara 2, ca și cum ar fi fost proprietară. Începand din anul 1996 și pană acum, soții Halas, prin firma Capivox Alexim, au inchiriat aceste chioșcuri la prețuri foarte mari. În anul 1998, Vasile Halas primește in urma unei solicitări către Direcția Monumentelor Istorice un răspuns in care se specifică că: "Grădina Cișmigiu este nominalizată in lista monumentelor istorice și este protejată impreună cu toate componentele de mobilier urban de către legislația in vigoare privind protejarea patrimoniului cultural național".

ILEGAL. La data de 17 noiembrie 1990 a fost publicată in Monitorul Oficial Legea societăților comerciale 15/90, care urma să intre in vigoare la 30 de zile de la data publicării. Contractul de vanzare-cumpărare a chioșcurilor a fost incheiat la data de 5 septembrie 1990, cu mult inainte ca legea să apară. În Decretul 54 din anul 1990, la articolul 10 scrie că: "Unitățile de stat sau cooperatiste care dețin mașini, utilaje și instalații disponibile le pot vinde sau inchiria intreprinderilor mici, pe bază de contract, cu respectarea normelor stabilite de Ministerul Economiei Naționale și Ministerul Finanțelor". Deci ICR, unitate de stat, nu putea inchiria sau vinde nimic persoanei fizice Camelia Temneanu.

"Actele noastre sunt peste tot. Și la Primăria Capitalei, și la Administrația Parcurilor și Grădinilor. Chiria este de doi-trei euro pe metru pătrat. În Herăstrău e un pic mai ieftin", a declarat Camelia Halas. La intrebarea Jurnalului Național cu privire la chiria pe care o plătește firma Capivox la primărie, directorul executiv Lucia Gheorghe ne-a răspuns sec: "Capivox este proprietarul chioșcurilor din parc". Mai mult decat atat, Primăria Capitalei nu are date despre suprafețele deținute de soții Halas in Parcul Cișmigiu. "Din actele pe care ALPAB le-a preluat de la Administrația Parcurilor și Grădinilor in 2004 rezultă că titularul contractelor de inchiriere teren aferent chioșcurilor este Capivox Alexim SRL. Nu avem date exacte despre suprafețele acestor chioșcuri", ne-a declarat Lucia Gheorghe.

"ANGAJAT" LA PMB. Jurnalul Național a solicitat in luna martie Biroului de Presă al Primăriei Municipiului București informații cu privire la chioșcurile din Parcul Cișmigiu. Se pare că odată primită socilitarea, un angajat al Primăriei Capitalei l-a chemat pe Vasile Halas, patronul societății Capivox, să răspundă la intrebările adresate de reporterii noștri. Această informație ne-a fost furnizată chiar de patron: "La domnul director Carstea (n.r. – directorul ALPAB) nu se poate intra. M-am intalnit o dată cu el cand am fost cu Camelia. Erau mai mulți acolo. Mi-au spus: «Măi, vă caută cineva de la Jurnalul Național și trebuie să răspundeți la niște intrebări»". Vasile Halas nu a vrut să ne spună cine i-a cerut ajutorul in rezolvarea dilemei la care au fost supuși angajații primăriei de Jurnalul Național. Cert este că domnul Halas i-a scos din incurcătură, răspunsul a venit in termenul legal și a fost semnat de directorul executiv, Lucia Gheorghe. Camelia Halas, prezentă la discuție, a ținut să precizeze: "Ne-am dus acolo să le ducem actele de la intabulare, că nu aveau copii. Mi-au spus că le trebuiau, pentru că se face o anchetă cu parcurile. Pe noi ne-au chemat, cand ne-am dus să plătim chiria la Primăria Capitalei, și ne-au spus că au primit o hartie cu intrebări de la dvs. (n.r. – Jurnalul Național). Și ne-au arătat intrebările. Mi-a spus că v-a răspuns: "Suntem proprietari pe chioșcuri și chiriași pe teren. Ne-au anunțat și ne-au spus că se face o anchetă in legătură cu noi. Nu cunosc cine ne-a spus, era un angajat al primăriei". Într-adevăr, Jurnalul Național a făcut multiple anchete legate de situația parcurilor bucureștene.

ACUZAŢII. Faptul că nu le-au mai ajuns cei 6.000 de euro pe an, incasați legal, ne-a fost dezvăluit de cetățeanul turc Alper Yollu, care a inchiriat patru chioșcuri din Parcul Cișmigiu de la familia Halas: "Plătesc pentru patru chioșcuri 20.000 de euro anual. Oficial plătesc 6.000 de euro pe toate patru. 14.000 de euro eu nu ii pot dovedi. Am inchiriat chioșcurile de la Halas in 1997. Am investit in cele patru chioșcuri cam 100.000 de euro. El imi mărește chiria in fiecare an. Acum vine in luna aprilie pentru un contract nou. Acum am să ii zic că, dacă nu imi aduce să văd contractul de proprietar, nu am să ii mai dau banii". Se pare că Primăria Capitalei nu l-a informat pe Vasile Halas numai despre socilitările trimise de Jurnalul Național, ci și despre alte demersuri făcute de cetățeni. "Acum, nevasta lui Halas este proprietara, iar prin firma Capivox are contract cu noi. L-am dat in judecată, pentru că actele lui nu sunt legale. Am solicitat primăriei niște acte pentru proces. A aflat imediat de la Primăria Capitalei. I-am cerut de zece ani actul de proprietate asupra chioșcurilor. Niciodată nu mi l-a arătat. Are el o hartie de vanzare-cumpărare in care sunt trecute furculițe, cuțite, boilere și mese. După ce am investit in chioșcuri a zis că mă dă afară. Așa face in fiecare an, ca să imi mărească chiria. A venit la mine să țipe că de ce mă interesez eu pe la primărie de chioșcuri."

Suntem curioși dacă domnul Vasile Halas figurează pe statul de plată al Primăriei Capitalei. Cetățeanul turc Alper Yollu susține că: "Am fost la ADP, iar de acolo mi-a zis că nu există proprietari asupra chioșcurilor. Le-am zis atunci să facem contract și mi-au zis că nu se poate". Camelia Halas ne-a confirmat că pentru chioșcurile din Parcul Cișmigiu incasează suma de 1.500 de euro pe trimestru: "Turcu’ e liber să spună orice. Pe băiatul ăsta pană nu il bag in pușcărie nu mă las", ne-a declarat aceasta.

PROPRIETARI PE CHIOȘCURILE DE EPOCĂ DIN PARC