Ministrul Economiei si Finantelor nu crede ca sistemul energetic din Romania se afla in pericol de colaps.

O parte a concluziilor din dosarul Energiei nu sint luate in seama la Ministerul Economiei si Finantelor. „Am instituit stare de alerta in minister ca urmare a afirmatiilor facute de procurori", a declarat ironic ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Oficialul guvernamental a negat astfel concluziile anchetei Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care vorbesc despre „ starea de pericol real" in care se afla sistemul energetic din Romania. „De cind sint ministru, primesc lunar rapoarte de la toate institutiile de reglementare si control privind starea sistemului energetic. Nu am informatii privind existenta unor pericole si nu pot sa cred ca exista o conspiratie tacita pentru ascunderea unor pericole", a mai spus ministrul liberal, citat de MEDIAFAX.

„Nu au competente in domeniu"

Nici presedintele Basescu si nici Parchetul nu au autoritatea profesionala sa vorbeasca despre dezastre din energie, o pot face doar institutiile de reglementare, a mai spus Vosganian. Presedintele Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei, Nicolae Opris (invinuit in dosarul Energiei), nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei.

„Unii s-au trezit cu energie in curte" Fostul director al Hidroelectrica Eugen Pena nu crede ca sistemul energetic din Romania se afla in pericol, dar sustine ca este amenintat. „Unii s-au trezit cu energie electrica in curte. S-ar putea sa raminem fara energie. Cu acest tip de management haotic nu se stie niciodata", a declarat pentru „Cotidianul" fostul director, invinuit si el in dosarul Energiei. Pena a condus Hidroelectrica pina in 2002. Majoritatea contractelor dintre Hidroelectrica si „baietii destepti" s-au incheiat in perioada 2002-2004.