Modelul genetic al unei specii de maimuta macac i-ar putea lumina pe biologi in incercarea lor de a deslusi simptomele HIV si ale altor maladii umane, precum si evolutia acestora.

Omul, cimpanzeul si macacul Rhesus au in proportie de 93% acelasi ADN, concluzioneaza un consortiu international de cercetatori, care a publicat recent in „Jurnalul de Stiinta" secventa de genom a speciei Rhesus. Macacul este al doilea primat non-uman dupa cimpanzeu, al carui genom (grup de cromozomi diferiti genetic care formeaza o unitate) a fost segmentat. Este totodata prima specie din categoria maimutelor pe cale de disparitie al carui ADN a fost descifrat. Segmentarea genomului macacului Rhesus va fi esentiala in munca de cercetare a biologilor, in domenii precum neurologia, biologia comportamentala, psihologia reproducerii, endocrinologia si cardiologia. In plus, macacul va servi ca model pentru studierea infectiilor umane si testarea vaccinurilor. Mai mult, datorita modului in care organismul unui Rhesus raspunde la virusul antropoid al imunodeficientei, acesta este considerat cel mai apropiat model de corpul uman, astfel ca primatul va fi util in cercetarea HIV.

In ciuda asemanarilor dintre ADN-ul celor trei specii de primate, s-au observat totusi diferente semnificative intre genele acestora. „Studierea genomului Rhesus permite cercetatorilor sa observe ce a fost adaugat si ce a fost sters in fiecare genom de primat in timpul evolutiei macacului, cimpanzeului si omului, de la stramosii lor initiali incoace", spune doctorul Richard Gibbs, liderul proiectului.