Un Consiliu national de securitate a fost infiintat, ieri, in teritoriile palestiniene, cuprinzand, pentru prima data, membri ai Hamas. Consiliul, creat prin decret prezidential, va fi condus de presedintele palestinian Mahmud Abbas, in timp ce premi
Un Consiliu national de securitate a fost infiintat, ieri, in teritoriile palestiniene, cuprinzand, pentru prima data, membri ai Hamas. Consiliul, creat prin decret prezidential, va fi condus de presedintele palestinian Mahmud Abbas, in timp ce premierul Ismail Haniyeh, lider al Hamas, va asigura vicepresedintia acestui organism, a explicat un responsabilul palestinian, precizand ca este vorba de primul Consiliu de securitate palestinian in care sunt prezenti membri ai miscarii islamiste, transmit agentiile internationale de presa. Printre membrii organismului figureaza ministrul de Interne Hani Al-Qawasmeh, cel de Externe, Ziad Abu Amr (independent) si cel al Justitiei, Ali Al-Sartawi (Hamas). Conform decretului prezidential, acest Consiliu nu este un organ executiv, ci unul mandatat cu misiunea de elaborare a unor politici strategice si a planurilor de securitate, cu scopul de a asigura securitatea cetatenilor, protejarea vietii si a proprietatilor lor.Guvernul palestinian a aprobat, sambata, un nou plan de securitate, in baza caruia s-a creat acest Consiliu national de securitate. Teritoriile palestiniene, in special Fasia Gaza, sunt in pragul unui adevarat haos din punct de vedere al securitatii.Pe de alta parte, la Ierusalim s-a desfasurat, ieri, intalnirea dintre premierul israelian, Ehud Olmert, si presedintele palestinian, Mahmud Abbas, la resedinta lcelui dintai. Ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz, si seful diplomatiei, Tzipi Livni, au participat, de asemenea, la discutii, care s-au concentrat, "in specialpe probleme de securitate si economice pe cautarea unui orizont politic pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.