Presedintele Traian Basescu a intrat in campanie electorala anticipata, folosindu-se de institutia cu cea mai mare credibilitate - Biserica. Pelerinajul de doua zile al lui Basescu prin Moldova a inceput sambata, in localitatea bistriteana Gledin,
Presedintele Traian Basescu a intrat in campanie electorala anticipata, folosindu-se de institutia cu cea mai mare credibilitate - Biserica. Pelerinajul de doua zile al lui Basescu prin Moldova a inceput sambata, in localitatea bistriteana Gledin, acolo unde seful statului a participat la slujba de canonizare a Sfantului Pahomie. Basescu a reusit sa puna slujba de canonizare in plan secund, transformand totul intr-o pledoarie populista despre intoarcerea sa la popor si despre bucuria si datoria sa de a sta printre oameni. Presedintele a luat astfel tara la pas, la strans maini, a facut fotografii, s-a pupat cu oamenii si s-a delectat cu bai prelungite de multime.
Vizita prezidentiala prin judetele Moldovei s-a incheiat ieri cu o vizita la socri, acolo unde presedintele si sotia sa, Maria, au poposit pret de o cafea, urmata de un periplu la manastirea Putna.
Obsesia intoarcerii la popor
"Eu sunt astazi presedintele romanilor pentru ca romanii au vrut asta si atunci cum sa nu te intorci ori de cate ori ai ocazia la romani, la cei care ti-au dat puterea, la cei care ti-au dat demnitatea si increderea lor? De aceea, dragii mei, as vrea sa fiti convinsi ori de cate ori o sa am intrebari a-mi pune daca sunt ceea ce asteptati de la mine, n-o sa ezit sa ma intorc inapoi la popor". Declaratia ii apartine presedintelui Traian Basescu si a fost facuta sambata, nu intr-o piata publica, ci la slujba de canonizare a Sfantului Pahomie, din localitatea Gledin (Bistrita Nasaud). Basescu a sosit la slujba in cursul diminetii, alaturi de sotia sa, de liderul PD Emil Boc si de mai multi parlamentari democrati. In acelasi discurs tinut la Gledin, presedintele a tinut sa le spuna oamenilor ca ii place sa stea printre ei, lucru care ii produce o mare bucurie. "Speranta mea este ca tot timpul atat cat voi fi chemat sa indeplinesc mandatul statului roman voi face ceea ce trebuie pentru romani. In acelasi timp as vrea sa stiti chiar de la seful statului ca imi face placere sa fiu intre oameni. Foarte multa lume ma critica pentru acest lucru, dar pentru mine e o bucurie, ori de cate ori ma intalnesc cu oamenii si pot sa vorbesc cu romanii, o bucurie si o datorie", a explicat Basescu. Dupa ce a coborat de pe scena, Traian Basescu a facut o binemeritata baie de multime si a ciocnit oua cu multimea, care l-a indemnat sa nu renunte la lupta. "M-ati auzit vreodata sa spun ca renunt?", a raspuns Basescu multimii in delir.
Bai de multime ca-n vremurile bune
Imediat dupa slujba de canonizare, Basescu a plecat spre Gura Humorului, la volanul masinii personale si insotit doar de sotie. Basescu s-a cazat la cel mai bun hotel din localitate, dupa care a plecat tot cu masina sa viziteze manastirile Sucevita, Moldovita si Voronet din Bucovina. Inainte de aceasta s-a mirat la vederea unui ou urias montat in centrul orasului, a facut o noua baie de multime si s-a fotografiat cu mai multi tineri turisti, participanti la un Congres de farmacologie dedicat studentilor. Seful statului s-a intors seara la hotelul din Gura Humorului, acolo unde a si innoptat si unde s-a intalnit cu vicepresedintele PLD Gheorghe Flutur, venit in localitate la plantat de brazi. A doua zi dimineata Basescu si sotia au plecat spre Suceava, cu scopul precis de a-si vizita socrii, Gheorghe si Aurora Andrusca.
Politica externa cu taranii
Vizita prezidentiala a dat peste cap si cartierul Burdujani din Suceava, toti vecinii socrilor iesind din case pentru a-l vedea pe presedinte. Inainte de a intra in casa socrilor sai, Basescu a tinut sa spuna ca n-a mai venit la parintii sotiei de un an, dar a precizat ca acestia l-au vizitat la Bucuresti de Paste. Dupa aproximativ 40 de minute, Traian Basescu si sotia sa au plecat. Maria Basescu si-a salutat vecinii, Traian Basescu l-a ignorat pe un ziarist care il intrebase cum comenteaza declaratiile liderului PC, Dan Voiculescu, potrivit carora isi face campanie electorala prin biserici, dupa care cuplul prezidential s-a suit in masina si a pornit mai departe. Vizita electorala a lui Basescu s-a incheiat ieri la Manastirea Putna, unde s-a inchinat la mormantul domnitorului Stefan cel Mare din biserica manastirii. Inainte de a pleca spre Bucuresti, Basescu s-a fotografiat cu mai multi turisti veniti si s-a intretinut cu un etnic roman din regiunea Cernauti caruia i-a dat asigurari ca problemele intre Romania si Ucraina vor fi solutionate. Intrebat cate fotografii face impreuna cu cetatenii intr-o vizita, presedintele a reeditat o parte din discursul de la slujba pe canonizare, spunand ca e normal sa faca fotografii cu oamenii, care cer atat de putin si de la care primeste atat de multa incredere.
Reactii
Dan Voiculescu, presedintele PC: Se foloseste de Biserica
Dan Voiculescu a declarat, sambata, la Piatra Neamt, ca Traian Basescu se foloseste de Biserica in campania electorala pe care deja a inceput-o. Voiculescu a afirmat ca Basescu s-a dus la Bistrita Nasaud afland ca la slujba religioasa de canonizare a sfantului Pahomie, de la Manastirea Gledin, participa circa 10.000 de oameni. "Traian Basescu foloseste Biserica si Sfantul Altar pentru a lansa discursuri politice sforaitoare. Cei care l-au ascultat sambata pe Traian Basescu sunt revoltati si vor spune asta intr-o zi. Poate sa se duca la restaurante, la fotbal, la hora, dar macar biserica sa o lase in pace", a declarat Dan Voiculescu, citat de Rompres. (D.I.)
Cozmin Gusa, presedinte PIN: "A furat startul"
"E clar ca Traian Basescu si-a inceput campania electorala. Singura lui preocupare de om politic este sa fure startul. A initiat o campanie electorala, prin anuntul sau privind demisia, si pana cand o sa devina legal pentru ceilalti contracandidati sa-si faca campanie electorala, el profita. Intr-o zi pupa icoanele, in alta zi pupa mana socrilor, maine o sa mangaie pe cap statuile neamului si asa mai departe". (C.E.)
Aurelian Pavelescu, prim-vicepresedinte PNTCD: O proba de cinism
"Traian Basescu se afla in campanie electorala si, dupa ce ani de zile a prigonit Biserica Ortodoxa, incearca sa se foloseasca cu cinism de aceasta. Ma refer in special la problema Catedralei Mantuirii Neamului, pentru care Traian Basescu, in calitate de primar general, a refuzat acordarea avizului de constructie cu o inversunare nemaiintalnita si, de asemenea, la problema Fundatiei Gojdu, chestiune in care a incurajat abandonarea acestei mosteniri. Pe de alta parte, PD face campanie alaturi de Traian Basescu in conditiile in care a facut o politica permanenta impotriva Bisericilor Nationale si intereselor credinciosilor si dau aici exemplu Catedrala Romano-Catolica Sfantul Iosif". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.