Pentru popor. Poporul roman, daca e sa ne luam dupa mult-mediatizatul sau interviu din "Cotidianul". Acesta este insa discursul oficial al presedintelui Traian Basescu, bun tocmai "pentru popor". Daca ii luam insa la puricat actiunile si personalul d
Pentru popor. Poporul roman, daca e sa ne luam dupa mult-mediatizatul sau interviu din "Cotidianul". Acesta este insa discursul oficial al presedintelui Traian Basescu, bun tocmai "pentru popor". Daca ii luam insa la puricat actiunile si personalul de la Cotroceni s-ar putea sa constatam cu totul si cu totul altceva. Si anume ca Basescu deserveste o intreaga brigada de anti-romani.
Saptamana trecuta, presedintele Romaniei a semnat ca primarul o serie de decrete pentru decorarea cu Ordine ale Romaniei a peste 150 de persoane, acreditate cu "merite diplomatice". Cap de lista, in grad de Mare Ofiter, Mihai Razvan Ungureanu, ex-ministrul, "in semn de inalta apreciere pentru activitatea remarcabila desfasurata la conducerea MAE". Activitatea sa "remarcabila" a dus insa la abandonarea romanilor de pretutindeni, printre multe alte dosare pierdute, cum ar fi relatia Romaniei cu Rasaritul sau Marea Neagra. Lasand deoparte esecurile lamentabile inregistrate de istoria diplomatiei romanesti pe perioada ministeriatului lui Ungureanu, notate de atatea ori de ZIUA, observam si alte persoane "remarcabile" pe lista decoratilor. Numarul doi, fostul ministru al MAE, Andrei Plesu. Care sunt insa "meritele" sale diplomatice? Insusi Plesu, in amintirile sale despre perioada petrecuta in Aleea Alexandru, recunoaste ca atunci cand era ministru nu a reusit nici macar sa primeasca o omleta calda pe birou... In rest, nu lipsesc diplomati cu diverse grade, de la referenti pana la... aghiotantul lui Ungureanu, Cornel Feruta, omul cu tucalul, sau, din aceeasi categorie, favorita lui Plesu, Elena Stefoi. Insa, printre decorati, in grad de Ofiter, o remarcam pe Irina Donciu. Nimeni alta decat autoarea principala a proiectului de instrainare a averii Fundatiei Gojdu catre Ungaria, un act calificat de multi comentatori drept tradare nationala. E drept, ceva "merite diplomatice" sunt de constatat, insa pentru un stat strain.
Nu mai putin ciudat este insa faptul ca in Cancelaria Ordinelor de la Cotroceni se afla si astazi un turnator dovedit al Securitatii, Iustin Marchis, ca o pata mazgoasa pe ideea valorilor morale pe care trebuie sa le reprezinte cei care confera cele mai inalte distinctii ale statului roman. Tot asa cum in Comisia Tismaneanu fiinteaza inca un alt colaborator de frunte al Securitatii, fost purtator a doua nume conspirative, potrivit CNSAS: istoricul Mihnea Berindei.
Apoi ii avem pe arhi-cunoscutii H.R. Patapievici si Mircea Mihaies, care scuipa regulat pe Romania, reprezentand, culmea!, Institutul Cultural Roman patronat de presedintele Romaniei. Mai mult: de-a dreapta si de-a stanga lui Basescu stau doi consilieri, din categoria colaboratorilor dilematici, care nu pregeta sa defaimeze simbolurile nationale ale Romaniei ori de cate ori au prilejul. De exemplu, in viziunea lui Teodor Baconsky - care, ca si alti angajati ai Administratiei Prezidentiale, este si consilier si comentator politic - Biserica Ortodoxa Romana, imaginata ca "un soare negru", s-a comportat si dupa 1989 cu "obedienta fata de puterea seculara", manifestata "la cotele pe care colaborarea cu regimul bolsevic le consacrase deja ca norma". Evident, Baconsky "uita" sutele de prelati-martiri cazuti pentru credinta in perioada "colaborarii".
Ca o ultima "achizitie" cotrocenista, vine tare din urma Cristian Preda. Dupa cateva gauri mai mici la "Stiinte Politice", Preda a patronat o gaura serioasa de la bugetul statului, de un milion de euro, pentru "Summitul Francofoniei", pentru ca apoi sa devina brusc consilier prezidential pe probleme de educatie. Mi-e teama insa ca educatia pe care o va promova el nu va fi tocmai romaneasca, avand in vedere una din prioritatile lui, publicata (tot) in "Dilema": "Eminescu trebuie contestat si demitizat, dar nu pentru rudimentele sale de gandire politica. Din acest punct de vedere, el e realmente nul. Nu ai obiect."
Acesta sa fie "poporul" lui Basescu?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.